Danske Bank skandalen bara toppen av ett isberg

Danske Bank har nästan blivit synonymt i Danmark med pengatvätt. Men det finns många tecken på att det bara är en liten del av Europas smutsiga pengatvätt.

För Danmarks största bank danske bank började skandalen i Estland, där Danske har erkänt att mycket av dem 235 miljarder dollar i utländska flöden mellan 2007 och 2015 kan vara pengatvätt.
Trots den stora siffran representerar det mindre än en fjärdedel av utländska kundtransaktioner som passerat Estland enligt centralbanken i Tallinn.

”Det faktum att andra banker kan bedriva sin verksamhet på ett liknande sätt, förminskar knappast Danskes skuld,” säger Mark Galeotti, en organiserad brottsexpert och seniorforskare vid Prags internationella institut för internationella relationer.

Ändå talar det för mer av en systematisk fråga för Baltikum, enligt Sven Stumbauer, VD för New York-baserad konsultation AlixPartners.

Den baltiska regionen var mycket angelägen om att bli ett privat bankcenter för Östeuropa, sade han. ”Istället för en mer traditionell privatbank började de bli mera av en transaktionsbank, vilket innebär att pengarna kommer in och går ut mer eller mindre omedelbart,” sa han.

Banker som gör affärer i Estland hanterade cirka 900 miljarder euro, eller 1,04 miljarder dollar, i utländska gränsöverskridande transaktioner mellan 2008 och 2015 (centralbanken kunde inte tillhandahålla jämförbara uppgifter för 2007).

Det var inte bara Estland som lockade stora flöden. Jämförbara siffror för Lettland och Cypern – båda stora kanalerna för rysk kapital som flyter in i EU på 2,8 biljoner euro respektive 3,4 biljoner euro enligt uppgifter från Europeiska centralbanken och täcker samma tidsperiod.

Den stora omfattningen av utländska medborgares pengar som flyter in i ett land vars BNP för 2017 bara var 23 miljarder euro ger upphov till allvarliga frågor om Estlands roll när det gäller att stödja ryskt kapitalflyg.

Estland, en före detta sovjetstat, rankades förra året bland de tre minst riskabla länderna av de 146 som ingår i en studie av Basel Institute on Governance. Den bedömningen verkar nu vara den motsatta efter Estlands nyvunna rykte som Europas penningtvättare.

Av de ungefär 1 miljarder dollar som flödat via banker i Estland mellan 2008 och 2015 var nästan 400 miljarder dollar i form av dollartransaktioner, för vilka korrespondentbanktjänster är en förutsättning.

John Horan, senioransvarig vid ”Maze Investigation” i Belfast, säger att penningtvätt är ett europeiskt problem. ”Jag har arbetat med AML i de baltiska staterna, och jag har inte sett något värre där än jag har sett någon annanstans”, sa han.

Kilvärd Kessler, chef för Finansinspektionen i Estland, sade i augusti att det inte ”skulle vara en överraskning om misstänkta överföringar skett genom andra banker.”

Landets premiärminister, Juri Ratas, säger att han vill ”avslöja hela sanningen”, vilket innefattar att ta reda på hur omfattande penningtvätt var för alla banker som hade verksamhet i Estland.

Relaterade artiklar

Back to top button