200 000 svenskar har blivit id-kapade

200 000 har fått sin identitet kapad det senaste året. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Bedragarna har inte tagit semester under pandemin. Tvärtom, de jobbar för högtryck visar en Sifo-undersökning från Mysafety försäkringar.

Enligt undersökningen har 2,6 procent av svenskarna fått sin identitet kapad det senaste året. Antalet försök till kapning var ännu högre.

– Antal försök till id-kapningar är fortsatt det som är mest allvarligt med tanke på att många drabbas om och om igen. Det finns inget annat brott vi alla exponeras för så ofta som det här och ändå tycks det vara fortsatt låg prioritet från polis och andra myndigheter.

– Risken att åka fast är minimal. Det är dags för en rejäl skärpning från myndigheternas sida vad gäller att fokusera på id-kapningar och andra nätbedrägerier, säger PA Prabert, vice koncernchef på Mysafety försäkringar.

Försäkringsbolagen har däremot varit snabba på att uppmärksamma sina kunders problem med id-kapningar. Av 30 hemförsäkringar som granskats av Konsumenternas Försäkringsbyrå ger 17 hemförsäkringar både rådgivning och ett speciellt rättsskydd för tvister vid id-kapningar.

För att se jämförelsen läs mer på konsumenternas.se

Så skyddar du dig mot id-kapningar

Undvik att svara på misstänka telefonsamtal, sms och mejl.

Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsuppgifter och annan viktig information.

Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

Handla inte från sajter du inte känner till och som saknar säkerhetsskydd.

Använd starka lösnord.

Lämna inte ut ditt personnummer på nätet.

Om du tappat bort en id-handling anmäl till polisen.

Källa:Polisen

Relaterade artiklar

Back to top button