Allt fler kryssningsresenärer till Sverige

Sveriges huvudstad har blivit en mycket populär destination för kryssningsresenärer med ett nytt rekord för 2018. Att kryssa till Stockholm har blivit mycket populärt bland turister.

”Hela östersjöområdet är en väldigt populär destination för kryssningsresenärer och rederierna har ökat antalet rutter här” berättar Stefan Scheja kryssnings ansvarig för Stockholms hamnar.

Mellan april och oktober är det internationell kryssning säsong. Under den tiden besökte 268 fartyg och 619 000 passagerare hamnar i Stockholm. Vilket är en ökning med 2 respektive 3,2 procent jämfört med förra året.

Enligt Stefan beror det på många faktorer.”Stockholm är en väldigt trevlig stad och är själv säljande på det sättet. Besökare tycker om stadens renlighet och invånarnas hjärtlighet. Sedan är Stockholm just nu ett relativt billigt resmål. Vi har fått till en riktigt bra produkt för rederierna.”

Stefan Scheja spår redan nu att det kommer bli nya rekord under 2019. ”Det är en ständigt uppåtgående trend och vi ser att det kommer öka ännu mer under nästa år. Det är många bokningar från rederierna inne redan nu för ett par år framåt för att de vill säkra att de får komma hit” säger Stefan.

Nästa års prognos är att kryssningsanlöpen i Stockholm ökar med 10% och med 30% i Nynäshamn.
De allra flesta besökarna som stannar till i Stockholms hamnar är från USA och Tyskland tillsammans är dem hälften av alla kryssningsresenärer. Även britterna tycker om att kryssa till Stockholm följt av resenärer från andra delar av europa.

Av de fartyg som stannat i Stockholm är 67 stycken så kallade turnaround. Det betyder att kryssningsresenärer börjar eller avslutar sin kryssning i Stockholm. Det blir då en extra dag eller natt i Stockholm vilket bidrar till turist näringen.

”För Stockholm del betyder det en stor ekonomisk vinning att passagerare väljer att kryssa hit och förhoppningsvis får vi ringar på vattnet av att folk tycker om att komma hit. Och sprider ett gott rykte” avslutar Stefan Scheja.

Relaterade artiklar

Back to top button