Analytiker: Oljan på väg mot 100 dollar igen

Oljekartellen Opec+ överväger produktionssänkningar när medlemsländerna sammanträder i Wien under veckan, uppger källor för Reuters. Det kan enligt analytiker skicka upp oljepriserna till över 100 dollar per fat igen.

Opec kommer tillsammans med sina samarbetsländer, bland andra Ryssland, att träffas i Österrikes huvudstad Wien under onsdagen för att diskutera läget på oljemarknaden. Denna utökade grupp brukar kallas för Opec+.

Oljekartellen överväger att minska produktionen av råolja med 1 miljon fat per dag, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters inför mötet i Wien. Under måndagen steg oljepriserna på uppgifterna.

– Opec kommer inte att åka till Österrike för första gången på två år och inte göra någonting. Så det kommer bli en produktionssänkning av historisk karaktär i någon form, säger Dan Pickering, investeringschef på Pickering Energy Partners, till CNBC och syftar på att det är Opecs första fysiska möte sedan i mars 2020.

Däremot väntar han sig en något mindre produktionssänkning än vad uppgifterna till Reuters gör gällande. Dan Pickering tror att oljekartellen beslutar om att minska oljeproduktionen med 500 000 fat per dag och att det kommer att vara tillräckligt för att ”stödja marknaden på kort sikt”.

Oljepriserna har fallit tillbaka under de senaste månaderna när oron för en lågkonjunktur blivit allt mer påtaglig på marknaden. Nordsjöoljan brent handlades på måndagen runt 89 dollar per fat, vilket kan jämföras med 105 dollar i början av juli eller nära 130 dollar strax efter Rysslands invasion av Ukraina.

Analytikern Stephen Brennock på Londonbaserade PVM Oil Associates uppger i en marknadskommentar, som CNBC tagit del av, att en produktionsminskning skulle kunna trycka upp oljepriserna till över 100 dollar per fat igen.

Även Goldman Sachs tror på högre priser och storbankens analytiker räknar med att Nordsjöoljan når 100 dollar under de kommande tre månaderna. Oljepriset kommer sedan att klättra ytterligare till 105 dollar per fat det närmaste halvåret, enligt analytikernas prognoser.

När det gäller amerikanska Texasoljan WTI förväntar sig Goldman Sachs att priset uppgår till 95 dollar per fat vid årsskiftet för att sedan stiga till över 100 dollar under de kommande sex månaderna.

Olje- och gassektorn har varit en av få vinnare på aktiemarknaden under 2022. Det amerikanska branchsindexet har rusat drygt 30 procent i år medan det breda aktieindexet S&P 500 fallit 24 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button