Apotea låste in 100 arbetare – facket inkopplat

Sextrakasserier, kameraövervakning och inlåsta arbetare. Det vittnar ett 30-tal anställda på nätapoteket Apotea om i en granskning gjord av Dagens ETC. Nu vill facket kalla till förhandlingar.

Agnes, som egentligen heter något annat, berättar för tidningen Dagens ETC hur de anställda låstes in på Apoteas lager i Morgongåva i början av april. Pandemin hade precis slagit till och rekordmånga ordrar kom in.

Enligt uppgifter ska arbetsledarna ha blockerat dörren och sagt att de fått ”order uppifrån” om att ingen fick lämna byggnaden. För att bli utsläppta var de tvungna att arbeta två och en halv timme obligatorisk övertid.

– Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande, säger Agnes till ETC.

I ETC:s granskning av Sveriges största nätapotek har sammanlagt ett 30-tal anställda vittnat om stress, sexuella trakasserier, kameraövervakning och som i exemplet ovan – inlåsta arbetare.

Apoteas jättelager
Apoteas jättelager i Morgongåva utanför Uppsala.

Fackförbundet Unionen, där de anställda är anslutna, har reagerat starkt på granskningen. De har nu inlett en utredning om hur arbetsvillkoren på lagret ser ut.

Unionens regionala ombudsman Jörgen Gustavsson att han inte kände till uppgifterna sedan tidigare.

– För några år sedan fanns rykten om kameraövervakning och då hade vi en förhandling med Apotea om det. Men allt det andra gällande arbetsmiljön kände vi inte till.

Hur går ni vidare nu med uppgifterna?

– Vi har kontaktat medlemmarna för att se om de har samma upplevelse som framkommit i media. Svaren vi har fått hittills visar att många har det. Så fort vi har all information kommer vi kalla till förhandling med Apotea, säger han.

I ETC:s granskning har även information om ett par allvarliga arbetsplatsolyckor kommit fram. Vid flera tillfällen har den skadade behövt åka in till akuten.

I en av anmälningarna till Arbetsmiljöverket från juni i år står det att den anställda hade ”högt tempo i stegen” och att det var en orsak till att personen föll och skadade sig.

En anmälan från oktober 2019 beskriver att en anställd sprungit genom lagerlokalen, rundat ett hörn och sedan kraschat rakt in i en vagn. Han låg avsvimmad på golvet i tio minuter innan han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Trots skyltar på lagret om att det råder springförbud vittnar flera anställda om att de måste springa för att hinna med sina arbetsuppgifter.

Företagets ägare och vd Pär Svärdson har sagt till ETC att han fått sig en tankeställare och insett att de ”helt måste lägga om hur de kommunicerar”. Han har även sagt att han som arbetsgivare har rätt att bestämma vilka arbetsuppgifter de anställda ska ägna sig åt.

Enligt Jörgen Gustavsson kommer Unionen i slutet av nästa vecka eller veckan därefter försöka få till förhandlingar med Apotea. Facket arbetar också med att få till en lokal fackklubb, något som inte funnits tidigare.

– Det här får inte fortsätta, säger Jörgen Gustavson.

Relaterade artiklar

Back to top button