Åre kommun värst drabbad av arbetslöshet i coronans spår

Åre är den kommun som drabbats hårdast av arbetslöshet under coronapandemin fram till juni månad, visar siffror som Ekot tagit fram tillsammans med Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i turisttäta Åre har stigit från 5,7 procent i januari 2020 till 10,7 procent i juni.

Det är är en ökning med 1,2 procentenheter mer än tvåan på listan, Sigtuna kommun, som drabbats hårt av en minskad flygaktivitet på Arlanda.

”Vi har haft koll på att det sett dramatiskt och ganska allvarligt ut. Det har att göra med att Åre är en av de större turistkommunerna i riket”, säger sektionschefen för Arbetsförmedlingen Jämtland Härjedalen Anders Söderman.

Värst såg det ut i mitten av juni, när den lilla kommunen på drygt 10 000 invånare hade fler än 700 arbetssökande. I juli har dock pendeln svängt tillbaka, enligt Söderman:

”Från vecka 25 fram tills idag är det 100 personer färre som är inskrivna och faktiskt har fått ett arbete nu.”

En av kommunens största arbetsgivare är Skistar, som bedriver verksamhet såväl under vinter som sommarsäsong. Enligt företagets Åre-chef Niclas Sjögren Berg valde man i år att inte anställa säsongsarbetare under sommaren från kommunen.

”De fasta medarbetarna gör det som säsongsarbetarna normalt gör. Då har vi avstått att göra vissa andra delar av verksamheten som vi får göra senare när allt är normalt igen”, säger Niclas Sjögren Berg på Skistar.

Relaterade artiklar

Back to top button