Astra Zeneca utesluter inte covidvaccin i år

Läkemedelsjätten Astra Zeneca kan komma att börja vaccinera mot covid-19 redan före årsskiftet, säger vd:n Pascal Soriot i en intervju med Dagens Nyheter.

– De myndigheter som ska besluta om vaccinet arbetar med våra data kontinuerligt. Om de är snabba när vi är klara kan vi börja vaccinera folk i januari, möjligen i slutet av december, säger Soriot.

Först av allt måste man dock fastslå att vaccinet verkligen fungerar, understryker Pascal Soriot.

Astra Zeneca har tecknat avtal om 400 miljoner vaccindoser med EU, där runt 7,5 miljoner ska hamna i Sverige, enligt DN. Bolaget har även vaccinavtal med bland annat USA, Storbritannien, Ryssland, Brasilien och Japan.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare uppgett att han tror på ett fungerande vaccin mot covid-19 till början av nästa år.

– Vi har planerat för att flera olika vaccin ska komma samtidigt, Astra Zeneca är ett av dem, sade han till TT i september.

I mitten av oktober valde regeringen även att ansluta till det vaccinavtal som EU har slutit med Janssen Pharmaceutica NV, en del av läkemedelsbolaget Johnson & Johnson. Genom det avtalet får Sverige tillgång till omkring 4,5 miljoner doser av de 200 miljoner som till en början kommer att finnas tillgängliga, förutsatt att vaccinet godkänns.

Det pågår även förhandlingar från svensk sida med andra vaccintillverkare.

Relaterade artiklar

Back to top button