Astrid Lindgrens historier drar in stora pengar till familjen

Arvet som Astrid Lindgren lämmnat efter sig till sina barn och barnbarn är idag en koncern värd hundratals miljoner kronor. Astrid Lindgren skapade inte bara populära figurer som Emil, Ronja och Pippi hon lade ochså grunden för ett familjeimperium som har gjort hennes barn och barnbarn till mångmiljonärer.

Den familje ägda koncernen som ägs helt av familjen omsatte förra året 249 mkr ett utav det bästa resultatet i bolagets historia vinsten blev 35 mkr efter skatt. Enligt årsredovisningen som lämnades in till bolagsverket i Juni. Astrids 9 arvingar som är delägare till företaget delade på 11,5 mkr i aktieutdelning.

Det efterlämnade moderbolaget som heter Mater Salikon AB ägs av Astrid Lindrgrens barn och barnbarn. Det är Astrids kända berättelser som drar in de stora pengarna till koncernen som äger rättigheterna till alla Lindgrens varumärken och böcker. 2017 såldes film bok och leksaks rättigheter för 54 mkr det gav i slutänden dotterbolaget en vinst efter skatt på 25mkr resultatet är lågt jämfört med tidigare år. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är den näst största inkomstkällan i koncernen med 100 anställda högsäsong är också den verksamhet som drar in mest pengar.

2017 hade Astrid Lindgrens värld 491 063 besökare. Det avspeglar sig också i försäljningssiffrorna rekord omsättningen på 208 mkr sprängde kod 1 på 186000000 från 2016. Resultatet blev 8000000 kr efter skatt. Temaparken ägs till 91 procent av Matter Salikon AB dem 9% en som är kvar ägs av Vimmerby kommun. Pippi Långstrump är den barnboksfigur som genom åren dragit in mest pengar till företaget Pippi Långstrump var också Astrid Lindgrens stora genombrott. 2017 var ett mycket bra år för Astrid Lindgren aktiebolag med fortsatt stark försäljning med nya boken räven och tomten av Astrid Lindgren med fantastiska illustrationer av Eva Eriksson i spetsen. Den var en av årets allra mest sålda barnböcker i Sverige alla kategorier säger VD Olle Nyman.

Relaterade artiklar

Back to top button