Återhämtningen i svensk ekonomi rekordstor

Återhämtningen är rekordstor och därmed är halva vårens ras återhämtat.

Men den svenska ekonomiska tillväxten lär nu pausa igen som en följd av den förnyade smittspridningen, tror bedömare.

Svensk ekonomi studsade som väntat upp efter den kraftiga nedgången andra kvartalet. Bruttonationalprodukten (BNP), den samlade produktionen av varor och tjänster, steg med 4,3 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är den den enskilt största uppgången under ett kvartal som SCB kan se i sina tidsserier som sträcker sig tillbaka till 1980. En stor del av uppgången drivs av stigande export.

– Redan under tredje kvartalet är därmed halva nedgången återtagen. Det förklarar varför arbetsmarknaden vänt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Framåt då?

Även om läget blivit mer osäkert igen, så är Isakssons grundtips fortsatt att arbetslösheten inte stiger på nytt. Och BNP spås inte heller rasa som i våras, snarare handlar det om en trögare återhämtning.

– Absolut ingen lika dramatisk nedgång som i våras, säger han.

Och kommer det ett tillförlitligt vaccin under våren kan det bli en rejäl återhämtning i världsekonomin, tror Torbjörn Isaksson.

Även Swedbanks chefsekonom Mattias Persson är inne på ungefär samma linje. Återhämtningen lär gå in i en långsammare takt när smittspridning nu tagit fart igen. Men Mattias Persson tror att botten är passerad.

– Vi tror att industrin kommer att klara sig framöver. Vi tror inte att vi kommer att få så stora hack i leverantörskedjorna som i våras och sen finns det stöd på plats, säger han.

Relaterade artiklar

Back to top button