Avanza trappar upp kampen om bolånen

Nätmäklaren Avanza och banken Landshypotek inleder ett samarbete för att ta bolånekunder från storbankerna. Men det är inte alla som får låna.

Kampen om bolånekunderna hårdnar när nätmäklaren Avanza nu inleder ett samarbete med jord- och skogsbruksbanken Landshypotek.

– Vi är inne i en tillväxtresa och vill nå fler kunder. Därför öppnar vi upp kanaler med aktörer som delar vår ambition att göra det enklare för fler att få bättre bolån. Det blir vårt första bolånesamarbete, och vi utesluter inte nya samarbeten framöver, säger Per Lindblad, vd Landshypotek.

Samarbetet innebär att Avanzas kunder får möjlighet att ansöka och även följa Landshypoteks bolån genom Avanzas sajt och appar. Som mest går det att låna 75 procent av bostadens värde.

Men för att få låna måste man ha en fastighet i Sverige som säkerhet för lånet, oavsett om det är en villa, fritidshus eller radhus. Det går alltså inte att låna till en bostadsrätt.

– Vår bolåneaffär fokuserar än så länge på lån till hus. För oss var det naturligt att börja där, med vår tradition av utlåning för jord- och skogsbruksfastigheter. Löpande överväger vi att bredda vårt kunderbjudande i vilket bostadsrätter kan vara ett alternativ, säger Per Lindblad.

Enligt Per Lindblad speglas kundernas intresse för bolån i den snabba tillväxten. Från att i december passerat en total bolånevolym på 11 miljarder kronor nådde Landshypotek i början februari 12 miljarder kronor.

Antalet bolånekunder hos Avanza uppgår i dag till strax över 20 000 och nätmäklarens vd Rickard Josefsson hoppas att den siffran kommer att stiga efter samarbetet med Landshypotek.

– Det här är ett helt nytt samarbete så det är alldeles för tidigt att säga, men sett till enkelheten och den konkurrensmässiga räntan borde det attrahera en hel del av bolånetagarna i Sverige, säger han.

Förutom Landshypotek utmanar allt fler uppstickare, till exempel Enkla, Stabelo, Collector och Hypoteket, de fyra storbankerna som i dag dominerar bolånemarknaden.

Relaterade artiklar

Back to top button