Besöksras för svenska hotell

Den sämsta siffran på 42 år. April blev en mardrömsmånad för bland annat svensk hotellnäring. Allra värst är situationen i Jämtlands och Stockholms län.

Det sammanlagda antalet gästnätter i Sverige minskade med 69 procent enligt preliminär månadsstatistik från Tillväxtverket, som med all tydlighet visar konsekvenserna av coronapandemin. Framförallt handlar det om ett ras gällande utländska gäster. Antalet utländska gästnätter uppgick till 173 000 under månaden, 82 procent lägre än motsvarande period 2019. USA och Kina återfinns bland de utomeuropeiska marknader som noterar allra störst nedgång.

Inte helt överraskande är Stockholms län bland de värst drabbade. Tillsammans med Jämtlands län noterar man en minskning med 78 procent när det gäller gästnätter. Även Västra Götaland ser en tydlig effekt (minus 72 procent).

”Nu ser vi för första gången svart på vitt hur oerhörd nedgången varit i sektorn. Hotellen har, tack och lov, en viss ekonomisk stötdämpare i form av regeringens omställningsstöd som täcker mars och april. Samtidigt finns det stora skäl att oroa sig för maj, juni och kanske även resten av sommaren om resandet fortsatt ligger nere”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Det är dock inte bara hotellnäringen som blöder. Även vandrarhem och campingplatser samt stugbyar såg kraftiga nedgångar. Det totala bortfallet i intäkter jämfört med april 2019 slutade nu på en minskning med 1,65 miljarder kronor.

Relaterade artiklar

Back to top button