BMW storköper batterier från Northvolt för 20 miljarder

BMW ska köpa battericeller från Northvolt för 20 miljarder kronor. Det är ett steg i bilföretagens kamp om att få tag på tillräckligt med batterier för de kommande elbilarna.

Den tyska biltillverkaren BMW har skrivit ett avtal med den svenska batteritillverkaren Northvolt. Från 2024 ska BMW köpa battericeller från Northvolts fabrik som nu byggs i Skellefteå.

Totalt handlar det om leveranser värda 2 miljarder euro – utöver de kontrakt på battericeller för 10 miljarder euro som BMW redan har med kinesiska CATL och Samsung SDI.

För BMW är det ett viktigt kontrakt som gör att bolaget nu har bättre möjlighet att klara sin omfattande satsning på elbilar. Bolaget räknar med att om tre år ha 25 eldrivna bilmodeller till försäljning och mer än hälften av dem ska vara rena batteribilar.

Tillväxten väntas sedan bli snabb. BMW räknar med att deras elbilsförsäljning kommer att öka med 30 procent per år framöver och i Europa väntas var tredje BMW som säljs 2025 vara eldriven.

Men bolaget är långt ifrån ensamt om att satsa på eldrift. Alla biltillverkare är hårt pressade av EU:s nya utsläppsregler som tvingar dem att sälja fler elbilar för att slippa undan stora böter.

Volkswagenkoncernen räknar till exempel med att under de kommande åtta åren börja tillverka 70 nya elbilsmodeller. Det verkliga startskottet för bolaget kommer i höst när ID3 börjar säljas, en helt eldriven bil som förväntas bli en storsäljare i nivå med Volkswagens klassiska folkabubbla och Golfen.

För att klara den stora utrullningen av elbilar måste tillverkarna också komma över batterier. Men det är en kamp om att få tillgång till batterileveranserna.

För att lösa problemet har Volkswagen bland annat slagit sig ihop med Northvolt för att bygga en egen battericellfabrik i Salzgitter, Tyskland. Volkswagen är också delägare i Northvolt, precis som BMW och den svenska lastbilstillverkaren Scania.

Den svenska personbilstillverkaren Volvo Cars samarbetar däremot inte med Northvolt utan har valt att köpa sina batterier från de två stora tillverkarna koreanska LG Chem och kinesiska CATL. Volvo Cars börjar leverera sin första rena batteribil XC40 Recharge under hösten.

Relaterade artiklar

Back to top button