Clas Ohlson permitterar 300 personer

Under mars månad backade Clas Ohlsons försäljning med 17 procent till 502 miljoner kronor. Samtidigt ökade onlineförsäljningen med 50 procent till 48 miljoner kronor under samma månad.

Clas Ohlson har som de flesta andra företag påverkats hårt av coronaepedimin men företagets omsättning har också minskat till följd av att företaget valt att stänga butiker. Clas Ohlson har stängt åtta butiker sedan mars förra året och kommer att stänga ytterligare en i Helsingborg under det här kvartalet. Bolaget planerar även att lägga ner sin e-handel i Storbritannien den 1 maj och i istället sälja på Amazons platform.

”Jag konstaterar att vi även efter en exceptionell mars präglad av Covid-19 kan visa på en organisk tillväxt i Norden på 3 procent för våra elva första månader. Den negativa påverkan av Covid-19 har vi till del kunnat möta med positiva effekter från ett aktivt arbete med vår kommersiella agenda och vi har fått kvitto på att vårt sortiment är relevant, även i en extraordinär situation som denna. Vi är fortsatt mycket ödmjuka inför den tid vi har framför oss och det är för tidigt att dra slutsatser om vilken påverkan Covid-19 kommer att få på vårt resultat framöver.” skriver Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson, i ett pressmeddelande.

Satsar på åtgärder

Clas Ohlson har satsat på flera åtgärder för att mött coronavirusets framfart. Man har bland annat lanserat en drivein-lösning för hämtning i bolagets butiker. Företaget har dessutom permitterat 300 anställda från ett 70-tal butiker, och planerar för deltidspermitteringar på tjänstemannasidan. Clas Ohlson vill även spara pengar genom att reducera sin tjänstemannaorganisation på sikt.

”Jag vill betona att Clas Ohlson möter dessa utmaningar utifrån en finansiell styrkeposition och med en strategi som är anpassad både till förändrade köpbeteenden och ett tufft marknadsklimat. Vi är snabbfotade när det gäller att anpassa verksamheten till rådande förhållanden. Givet att rådande yttre förutsättningar inte förändras kvarstår vår målsättning att nå en rörelsemarginal på 4-6 procent under innevarande verksamhetsår 2019/20.” säger Lotta Lyrå.

Relaterade artiklar

Back to top button