”Därför undviker jag vissa bolag.” Anders Borg

Den förra finansministern Anders Borg har siktat in sig på flera investeringar, men det finns bolag som han gärna undviker.

Den före detta finansministern Anders Borg har slutat med politik för att bli rådgivare för näringslivet. Anders största uppdrag idag är för Kinnevik.

Kinnevik har sedan länge varit intresserad av fintech. Men under senaste Almedelsvecka berättade Anders Borg att han även har koll på investeringar inom fintech privat. Då berättade Anders att han träffat två företag per dag.

”Med Kinnevik är det c- och d-rundor som gäller. Personligen vill jag älska bolagen, men jag är inte så rik så jag går in tidigt”, berättar Anders Borg vid en pressfrukost som fixats av kommunikationsbyrån Fogel & Partners på tisdagen.

I somras gick Anders tillsammans med investeraren Christer Gardell in i bankutmanaren Lysa som totalt drog in 40 miljoner kronor i kapital.

”Det här är ett bolag jag följt ett tag och jag gillar både teamet bakom bolaget och affärsidén”, berättade han då.

Några veckor senare klev han in i Dicopay, en lösning för att underlätta betalning och fakturering för folk som är ute på jobb.

Hans senaste investeringen är per-to-peer-lånetjänsten Lendify.

Anders säger att han dagligen får in ett stort flöde av potentiella investeringar, men att det finns företag som han aktar sig för.

”Det finns anledningar till att jag inte investerar – en instabil plattform, ett oharmoniskt team och en affärsidé som är ogenomtänkt. Men entreprenörerna måste också ha klart för sig att det finns en plats för deras affär i en ’post disruptive market’ så att det inte bara handla om att förstöra för dagens spelare”, säger Anders Borg.

Han väljer inte någon specifik del av fintech-branschen utan försöker att agera brett.

”Jag är överallt. Det är teamet, teknologin, affärsmodellen och möjligheten att anpassa sig efter förändringar som är viktigt. Om fem år kommer allt ändå att se annorlunda ut.” säger den förra finansministern.

Relaterade artiklar

Back to top button