Digitala betalningar ökar i Sverige

Betalningar med kontanter minskar i världen och Sverige går i täten. Svenskarna har för första gången gått om Amerikaner i antalet kontantlösa betalningar per person, enligt en ny rapport. Den genomsnittlige Svensken gjorde under 2016 cirka 461,5 transaktioner digitalt, en ökning med 13% på ett år. Rapporten presenterades tillsammans med en årlig undersökning gjord av World Payment Report.

Tidigare har USA varit ett föregångsland men där har utvecklingen den senaste tiden gått trögare. Transaktionerna i USA ökade bara med 5,2% under samma period. USA har till skillnad från Sverige tagit flera initiativ mot ett framtida kontantlöst samhälle, enligt rapporten.

”Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga och idag kan vi köpa i stort sett vad som helst på kort eller mobilen, vi har dessutom en centralbank som pratar om en ny e-valuta” skriver Pascal Olin e-handels och betalnings expert på Capgemini i ett pressmeddelande.

Bankerna är ovanligt duktiga på att samarbeta i Sverige. Så många som 6,33 miljoner svenskar överför sina pengar med betaltjänsten Swish. Förutom Swish är tidigare exempel bankomat bolaget, bankgirot och BankID, berättar Pascal Olin. Efter Sverige och USA kommer Sydkorea, följt av Finland och Australien. Enligt rapporten kan både Sydkorea och Australien gå om USA inom kort. Sverige förväntas fortsätta gå i täten de närmaste åren.

Relaterade artiklar

Back to top button