Doft, ljud och ljus kan göra dig till en storhandlare

Nu när julhandeln kommit igång ordentligt försöker fler affärer få dig att spendera mer pengar med hjälp av anpassad doft, ljud och ljus. Men genom att vara alert och kunna deras taktik kan du värja dig mot onödiga spontanköp.

Desto fler sinnen som stimuleras i en affär, desto mer påverkas köparen. Det visar en ny studie av Linnéuniversitetet. Hur mycket pengar sinnesstimuleringen genererar är däremot svårare att mäta.

Även om sinnesstimuleringen inte drar in pengar direkt kan det öka förtroendet eller intresset för en affär, som på sikt kan driva upp försäljningen.

– Det är inte alltid enkelt att fastställa vad som påverkade det du köpte, men om man tycker det är trevligt i en miljö och om man känner ett behov av att utforska miljön mer då ökar sannolikheten att man köper någonting, berättar Miralem Helmefalk, forskare vid Linnéuniversitetet.

Butikerna ska dock akta sig från att spänna musklerna för mycket genom att till exempel ha för hög volym på musik som kan skapa obehag hos kunden. Det handlar om att hitta rätt stämning med ljud, ljus och doft med sitt övriga konceptet.

När man stimulera många sinnen kan det öka antal spontanköp, som köpare är det bra om man planerar sina köp så att man inte behöver oroa sig för att komma hem med mer än man behöver från en väldoftande butik med smart genomtänkt bakgrundsmusik.

– Alla blir inte hjärntvättade till att köpa det de inte vill, folk har större viljekraft än så. Men man behöver vara medveten om vad man behöver och vill. Man får försöka tänka mer funktionellt än emotionellt, säger forskaren Miralem Helmefalk.

Att använda sig av dessa säljknep har varit ett viktigt sätt för affärer att skilja sig från e-handeln, men gränserna kan i framtiden suddas ut.

– Tro mig det kommer att komma dit med, med augmented reality (förstärkt verklighet) och virtual reality och sådant, avslutar Miralem Helmefalk.

Relaterade artiklar

Back to top button