Ekonomer: Det är börsens största skräck

Efter en fantastisk uppgång har USA:s börser helt återhämtat årets nedgång. Stockholmsbörsen däremot har fallit något och står några punkter lägre än vid nyår.

Börsen går som tåget – och de amerikanska börserna är dess lokomotiv, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Samtliga steg under måndagen, och det breda S&P 500-indexet står nu högre än det gjorde vid årsskiftet, även om det är en bit kvar till högstanivån i mars.

Samtidigt har det varit mer blandade besked på den asiatiska marknaden, där Tokyobörsen backade något på tisdagen. Det kan vara en anledning till att Stockholmsbörsen nu bromsar, enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

– Normalt sett rör sig börserna hyfsat synkroniserat. Stora uppgångar i USA brukar betyda uppgångar i Europa också, men eftersom det är lite blandad utveckling på de asiatiska börserna så skulle jag ändå säga att det finns en möjlighet att det blir lite mer dämpat för svensk del, sade hon före börsöppningen.

Oavsett vad den lilla nedgången beror på har det varit en remarkabel återhämtning sedan börsraset inleddes i mars. Men hur länge kan det pågå? Både Johanna Kull och Maria Landeborn varnar för att det kan vända snart.

– Chansen har ökat att vi får den här snabba återhämtningen, men vi är fortfarande långt ifrån att vara tillbaka ekonomiskt där vi var innan pandemin. Börsen har verkligen tagit ut segern i förskott, säger Maria Landeborn.

På sistone kan optimismen ha blivit för stor, enligt Landeborn, som menar att det är rimligt att vänta sig en paus i uppgången snart – eller till och med en rekyl.

– Det finns fortfarande stora risker. Pandemin är inte på något sätt över, brexit kommer snart att bli en fråga igen, konflikten mellan USA och Kina trappas upp igen. Det kan påverka både företag och börs negativt, säger hon.

Johanna Kull är inne på samma spår.

– Det kan inte fortsätta uppåt för alltid utan vi kommer att få sättningar på vägen. De amerikanska börserna har stigit över 45 procent sedan de nådde botten i mars. Det kan mycket väl fortsätta att stiga, men det kommer att svänga på vägen. Det tillhör spelets regler.

Bakom kurslyftet ligger bland annat förvånansvärt positiva jobbsiffror i USA, tillsammans med stora stimulanspaket från centralbanker och regeringar världen över. Men man ska inte bli för optimistisk, varnar Johanna Kull.

– Lika lite som man skulle bli överpessimistisk i mars ska man bli överoptimistisk nu. Världen har långt ifrån vunnit kriget mot corona, säger hon och tillägger:

– Men vi har kanske lärt oss att leva med det på ett sätt som gör att även ekonomin återhämtar sig.

Relaterade artiklar

Back to top button