Ericsson fortsätter leverera till Ryssland

Ericsson har fått tillstånd att exportera produkter som kan användas militärt till Ryssland. Samtidigt har bolaget flera gånger uppgett att man har slutat med leveranser till kunder i Ryssland. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot-redaktion.

På Ericssons bolagsstämma i slutet av mars sa vd Börje Ekholm att bolaget hade beslutat att avbryta alla leveranser till kunder i Ryssland och Belarus, men bara dagar efter stämman ansökte bolaget om att få leverera produkter med dubbla användningsområden till Ryssland, alltså produkter som kan användas civilt men också militärt.

Efter invasionen av Ukraina är det förbjudet att exportera sådana produkter till Ryssland, men flera svenska företag har ansökt om undantag från sanktionsreglerna.

Enligt Ekots uppgifter är Ericsson det företag som lämnat in flest ansökningar, tolv stycken, och fått sju beviljade exporttillstånd.

I ett mejl till Ekot uppger Ericssons presschef Kristoffer Edshage att tillstånden medför att Ericsson får leverera mjukvara och teknisk support fram till 31 december 2022.

”Det vi kan säga är att Ericssons leveranser till kunder i Ryssland inte omfattar hårdvara sedan sanktionerna infördes”, uppger han till Ekot.

Relaterade artiklar

Back to top button