Ericssons vd: Vi riskerar att halka efter Kina

Kina och USA kommer att vara de två ledande tekniknationerna i framtiden, medan Europa riskerar att halka efter.

Den varningen kommer från Ericsson-chefen Börje Ekholm.

De senaste 10–15 åren har i stort sett alla nya stora techföretag skapats i USA och i Kina. Det är bara att räkna upp Facebook, Uber, Tencent och Alibaba som alla antingen bildats eller vuxit sig riktigt stora under den perioden.

– När det gäller riktigt stora unicorns (miljarddollarföretag, reds anm) har vi inga alls, med undantag av Spotify, säger Börje Ekholm i samband med att Ericsson lämnade sin kvartalsrapport på fredagen.

Bolaget hade ett oväntat starkt kvartal trots corona med stigande intäkter och ökad vinst. Börje Ekholm räknar med att den pågående pandemin om något kommer att gynna telekombranschen långsiktigt.

– Krisen accelererar den omställning vi är inne i med en ökad andel e-handel och där människor kommer att arbeta ännu mer på distans, säger han.

Det starka resultatet drivs av den snabba utbyggnaden av 5G-nät i Kina och i USA. Det som bekymrar Börje Ekholm är att den nya tekniken försenats i Europa. När Nordamerika och Asien redan har 5G i stor skala finns bara små testnät i Ericssons hemland Sverige.

– När man ser de stora techbolagen i USA och Kina borde man som europé ställa sig frågan varför har vi en så begränsad närvaro här? Jag tror att en bidragande orsak är den digitala infrastrukturen, säger Börje Ekholm.

Han menar att Europa tog ledningen med 3G. Därmed kunde Sverige och andra länder tidigt etablera sig som ledande inom mobilteknik. Men när 4G lanserades för tio år sedan började vi halka efter.

Du som konsument kan säkert klara dig med 4G, men du kanske inte har något jobb om inte företagen finns kvar.

De länder som hade infrastruktur för 4G kunde också vara snabbast med att ta fram nya mobila appar, menar Ekholm.

– Det var ingen som 2009 insåg att vi skulle beställa taxi via en Uber-app eller att vi skulle ha e-handel i mobilen i stället för på en laptop. Men eftersom vi inte hade infrastrukturen på plats fanns ingen möjlighet för europeiska innovatörer och entreprenörer att vara med och utveckla de nya lösningarna.

Men vi är i ett annat läge nu, där man kan tycka att 4G har all den kapacitet en konsument rimligen behöver. Vad är problemet 2020?

– Det beror på hur du vill att det framtida näringslivet ska se ut, om du vill att vi ska ha ett näringsliv som är med i framtidens teknologi. Du som konsument kan säkert klara dig med 4G, men du kanske inte har något jobb om inte företagen finns kvar.

Fram tills för några år sedan var det USA och Europa som dominerade teknikutvecklingen, medan Kina i bästa fall kunde leverera billiga kopior av västerländska produkter.

Ser du en risk att det i framtiden är USA och Kina som dominerar medan Europa spelar i en lägre liga?

– Det finns en påtaglig sådan risk.

Ekholm efterlyser i kvartalsrapporten en samordnad europeisk satsning för att snabba på utbyggnaden av 5G. Han vill också se att regeringarna sänker priset på licenser.

Talar du inte i egen sak nu? Om Europa ökar takten på 5G-utbyggnaden får ni sälja mer.

– Det är lite som att säga att resten av världen haft fel. Kina gör en väldigt stor acceleration i 5G, för att man vill fånga de här egenskaperna. Vi ser exakt samma sak när USA bygger ut 5G.

En faktor som ytterligare försenat 5G-utbyggnaden är konflikten med kinesiska Huawei, där regeringen i Storbritannien efter påtryckningar från USA nyligen beslutade att förbjuda det kinesiska företagen från att delta i utbyggnaden.

Börje Ekholm undviker att kommentera de besluten.

– Jag brukar säga att politik är för andra, vi fokuserar på kunder, sa han när rapporten presenterades på fredagen.

Borde det inte var guldläge för er nu när Huawei är i frysboxen och finländska Nokia har problem med sin teknik?

– För mig är det viktigt att fokusera på kundernas behov. Vi förtjänar inte att vinna annat än om vi har de bästa och mest kostnadseffektiva produkterna. Om vi vinner av andra skäl än att vi har de bästa produkterna, då kan kunden byta ut oss också.

Relaterade artiklar

Back to top button