Facebook köper svensk startup

Malmöbaserade kartbolaget Mapillary, som grundades 2013, säljs till Facebook för en okänd summa. Så sent som 2018 var bolaget värderat till mer än en kvarts miljard kronor.

Mapillary har gjort sig ett namn genom att skapa så kallade street view-kartor, det vill säga foton och videor på gator och vägar världen över på gatunivå. Det mest kända exemplet på det är Google maps street view. Men till skillnad från Google så är Mapillarys bilder inskickade av användarna själva, en metod som kallas för crowdsourcing.

Enligt bolaget har användare i över 190 länder bidragit med över en miljard bilder. En databas som sociala medier-jätten Facebook nu betalat en summa pengar för att få ta del av. Det meddelar Mapillary i ett blogginlägg på sin hemsida.

”Så mycket av världen behöver fortfarande bli kartlagd, och så många av världens kartor behöver bli uppdaterade. Samtidigt som vår värld förändras, så förändras våra kartor. Tillsammans med Facebook kommer vi att kunna bygga de verktyg som kommer hålla våra kartor detaljerade, träffsäkra och uppdaterade för alla, överallt”, skriver bolagets grundare och vd Jan Erik Solem i blogginlägget.

Bolaget är inte Solems första försäljning till en amerikansk teknikjätte. 2007 grundade han ansiktsigenkänningsbolaget Polar rose som såldes till Apple för en också okänd summa 2010. Efter uppköpet jobbade Solem flera år för Apple innan han grundade Mapillary.

Sedan flera år tillbaka har både Apple och Facebook positionerat sig som utmanare till den dominanta position Google har haft på den digitala kartmarknaden och Mapillary har fångat flera investerares uppmärksamhet. Tekniksajten Breakit uppger att bolaget totalt har tagit in 235 miljoner kronor i riskkapital.

Det är inte klart exakt hur Facebook ska använda sig av Mapillarys teknik, men Solem refererar i blogginlägget bland annat till Facebook Marketplace, den köp-och-säljdel av det sociala nätverket som Facebook håller på att försöka ta till nästa nivå.

Vi har utan framgång sökt Jan Erik Solem, som säger till Breakit att han inte vill kommentera affären utan hänvisar till blogginlägget.

Relaterade artiklar

Back to top button