Aston Martin aktien föll under debut dagen

Aktier i sportbils tillverkaren Aston Martin stängde nästan £ 1 under öppningspris på sin första handelsdag i London.

De hade blivit prissatta till £ 19, vilket ger företaget ett värde på 4,3 miljarder kronor, men föll till 17,75 kr innan de slutade på 18,10 kr när handeln stängde för dagen.

Trots sin glamorösa koppling till James Bond-filmer har företaget gått bankrutt sju gånger på 105 år.

Noteringen var dock mycket förväntad eftersom Aston Martin är den första brittiska bilproducenten som listats på många år.

Aktierna handlas enligt villkor första veckan en så kallad introduktion som är vanligt för nynoterade aktier, före öppen handel på måndagen.

Aktieförsäljningen kommer att dra in minst 1 miljarder kronor till företaget. Aston har ytterligare ett antal aktier det kommer att släppa om efterfrågan är tillräckligt stark, vilket skulle innebära att 27% av bolaget skulle vara publikt.

Andy Palmer, verkställande direktör, sade att noteringen var ett historiskt ögonblick: ”Vi är glada över det positiva svar vi fått från investerare över hela världen och är mycket glada över att välkomna våra nya aktieägare till familjen.”

I augusti rapporterade Aston Martin en halvårsvinst på 42 miljoner pund.

Trots en berömd historia och ett varumärke synonymt med 007-filmer har Aston Martin kämpat i årtionden för att göra en vinst.

Men under Andy Palmer, en före detta Nissan chef, har företaget breddat sitt sortiment och flyttat till nya områden.

Astons projekt innefattar att bygga en elektrisk flygbil, lyxhem i USA och till och med en personlig ubåt.

Den förväntar sig att helårsförsäljningen för 2018 stiger till mellan 6 200 och 6 400 bilar, och på medellång sikt strävar det efter att bygga nästan 10 000 bilar under kalenderåret 2020.

En del av strategin för att sälja fler bilar har varit att rikta in sig på kvinnliga köpare – ingen enkel uppgift med tanke på att företaget har sålt färre än 4 000 bilar till kvinnor i sin 105-åriga historia.

Relaterade artiklar

Back to top button