Fler orosmoln på arbetsmarknaden

Än syns inga tecken på stigande arbetslöshet till följd av den nya smittovågen.
Men orosmolnen har blivit fler, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten ligger still på 8,8 procent, visar förra veckans statistik. Och där har den legat i stort sett sedan i somras, till och med något sjunkande.

– Läget har varit stabilt under hela hösten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Visserligen har många nya skrivit in sig som arbetslösa. Men lika många har hittat nytt jobb eller börjat plugga. Omvandlingen av den svenska arbetsmarknaden går nu fortare, enligt Sundén. Ett tydligt exempel är butiksjobb bort men fler på e-handelslager.

Frågan är vad som händer nu när den andra smittovågen sköljer över Sverige och stora delar av vår omvärld. Det lär påverka arbetsmarknaden.

– Ja, det tror jag, hur mycket är svårt att säga eftersom företagen fortsatt har tillgång till de här stöden, säger Annika Sundén.

I förra veckan förlängde regeringen både omställningsstödet och permitteringsstödet plus ytterligare hjälpåtgärder för företag som förlorat mängder av kunder.

Så det finns faktorer som drar åt två håll här, resonerar Annika Sundén. I oktober skruvade myndigheten något på sin prognos för arbetslösheten som då bedömdes toppa på 9,6 procent i april nästa år. Om den gäller fortfarande?

– Det är svårt att säga, säger Sundén.

Relaterade artiklar

Back to top button