Svenska bolag på lista över världens mest innovativa företag

Tidningen Fast Company har släppt sin årliga rankning över världens mest innovativa företag och flera svenska bolag kvalar in på listan. Där finns bland annat matsvinnsbolaget Karma, havredrycks tillverkaren Oatly samt läsverktyget Lexplore.

Högst upp på listan kommer den kinesiska techplattformen Meituan Dianping som arbetar med bokningar av flygbiljetter och hotell.

Men även svenska företag letar sig in på listan. Havredrycks tillverkaren Oatly har lyckats bäst av de svenska företagen och glänser på sin niondeplats.

I Fast Companys motiveringen nämns att Oatly troligen var de mest hajpade matbolaget under 2018. Det svenska havredrycks bolaget grundades redan 1994, men först 2016 släppte man den havrebaserade drycken i USA och den blev snabbt en stor succé.

Fast Companys skriver att baristor i USA har blivit så imponerade av havremjölkens skummande förmåga och neutrala smak att efterfrågan har exploderat. Förra året hade havremjölken vid ett tillfälle sålt slut hos alla leverantörer och då såldes ett flerpack för 200 dollar på internet.

Svenska Oatly är det enda svenska företag som tar sig in på topp 50-listan däremot finns många andra innovativa företag från Sverige i andra kategorier.

I Europa kategorien finns tre svenska startupbolag. Där finns medicinteknikföretaget Amra Medical, medicinteknikföretaget Amra Medical samt matsvinns minskande appen Karma.

I musik kategorien plockar Kobalt Music hem fjärdeplatsen för att de ”ökar artisters tillgång till vinsten”. I samma kategori finns även Soundtrack Your Brand, som strömmar musik i likhet med Spotify, fast för restauranger och butiker. Soundtrack Your Brand tar en sjätteplats för att de ”dödar dålig bakgrundsmusik” enligt motiveringen. Spotify landar själva på en fjärdeplats i märkes kategorien.

Hamburgarkedjan Max Burgers plockar en plats i kategorin ”social good” för sitt jobb med att bli klimatpositiva, det betyder att de binder mer koldioxid än vad som släpps ut.

Svenska bolaget Watty, som ska hjälpa hushåll att spara el, kniper en plats inom kategorin energi. Företaget har däremot sålts till Tyskland nyligen.

Relaterade artiklar

Back to top button