Förvaltningsrätten häver Huawei-beslut

Förbudet mot Huawei i 5G-auktionen hävs tillfälligt av förvaltningsrätten i Stockholm – och auktionen skjuts upp. Rätten hoppas ge ett slutligt beslut i frågan före årsskiftet.

Det var den 20 oktober som Post- och telestyrelsen (PTS) beslutade att det kinesiska telekombolaget Huawei förbjuds vara en del av den svenska 5G-utbyggnaden.

Huawei har överklagat beslutet, med hänvisning till att det skadar företagets affärsverksamhet. Förvaltningsrätten har nu bestämt sig för att pröva saken. Eftersom utgången i målet anses oviss häver domstolen de delar som berör Huawei tills vidare, något bolaget också har begärt.

– Målet kom in i fredags och Huawei har begärt att vi ska fatta ett inhibitionsbeslut för att det här villkoret inte ska gälla under vår prövning, och ett sånt beslut har vi nu fattat, säger chefsrådman Johan Lundmark vid förvaltningsrätten.

Fyra företag har godkänts för att ta del i auktionen om 5G-frekvenserna, och PTS har ställt som villkor att företagen inte får använda sig av produkter från Huawei vid utbyggnaden av nätet.

– Vi har inte tagit ställning slutligt till om det här villkoret ska gälla eller inte. Det är det som hela målet handlar om. Det här är ett tillfälligt beslut kan man säga, medan vi jobbar på med målet som vanligt, säger Lundmark.

Nu hoppas förvaltningsrätten kunna ta ställning i sakfrågan – om det är tillåtet för PTS att förbjuda deltagarna i auktionen från att använda Huaweis produkter – så snart som möjligt. Härnäst ska PTS yttra sig, och därefter följer en skriftväxling.

– Ambitionen är väl att ha något avgörande inom ett antal veckor eller före jul. Men det är jättesvårt att veta vart skriftväxlingen tar vägen, för det är ett så omfattande material att det är svårt att lova något, säger Johan Lundmark.

5G-auktionen i fråga skulle ha inletts klockan tio på tisdagsförmiddagen. Men vid åttatiden på måndagskvällen meddelade PTS att auktionen skjuts upp.

”PTS kommer att fortsätta analysera förvaltningsrättens beslut och ser över möjligheterna att inleda auktionen så snart som möjligt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Back to top button