Full tank 300 kronor dyrare på ett år

För tredje dagen i rad höjer mackarna drivmedelspriserna till nya rekordnivåer. På ett år har en full tank diesel, 50 liter, blivit över 300 kronor dyrare.

Drivmedelspriserna fortsätter att ticka stadigt upp. Både dieseln och bensinen höjs på fredagen med ytterligare tio öre litern till 21:32 respektive 18:89 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Det innebär återigen rekordhöga priser.

Bakgrunden är bland annat stigande världsmarknadspris på råolja. Ett fat Nordsjöolja kostar på fredagen runt 90 dollar, det högsta på flera år.

En annan avgörande orsak är den ökade reduktionsplikten. Mackarna måste fylla soppan med mer fossilfritt dyrare biodrivmedel.

Sedan slutet av december har dieselpriset, som över årsskiftet fick en extra skjuts med runt en krona i pris sedan reduktionsplikten höjts, stigit från cirka 19 kronor. Bensinen kostade den 31 december 17:80.

På ett år, jämfört med 28 januari i fjol, har dieselpriset stigit med hela 6:25 kronor litern. En full tank på 50 liter kostar därmed 312 kronor mer i dag. Att fylla en lika stor bensintank kostar 215 kronor mer än för ett år sedan.

Relaterade artiklar

Back to top button