Här får du mest stuga för en miljon

Hur mycket stuga får jag för en miljon kronor?

Det beror på prisläget i området förstås, men den som kan tänka sig att åka lite längre från storstaden kan få både mer tomt och mer plats för en svängom i köket.

Inte oväntat är fritidshusen dyrast i Stockholm och på Gotland. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram uppgifter från Mäklarstatistik om hur fritidshuspriserna skiljer sig.

Det visar sig att i Kronobergs län, långt in i Smålands susande skogar, med ortsnamn som Åseda, Rävemåla och Markaryd, ligger fritidshuspriserna som lägst i landet. Även i Örebro, Västernorrlands och Värmlands län går det att få förhållandevis mycket stugyta för pengarna.

– Det är ett stort spann, Stockholm och Gotland ligger i topp. Kustnära eller sjönära fritidshus är dyrare, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

I Stockholm ligger priset per kvadratmeter stuga på i genomsnitt 48 000 kronor, medan samma yta bara kostar 13 000 i Kronobergs län.

Priserna på fritidshus steg med nära 12 procent under den senaste tolvmånadersperioden, enligt Mäklarstatistik, och priserna steg i alla län, men olika mycket.

I populära och dyrare områden som Stockholm, Gotland och i Västra Götaland var ökningen över 14 procent, i Kalmar län och Västmanlands län nästan 20 procent.

I Kronobergs län var också prisökningen stor, 18 procent, ändå ligger de småländska stugorna lägst i pris per kvadratmeter. I Värmlands län var prisökningen mycket måttlig, bara en procent upp.

Men nu i pandemitider är drömmen om en egen stuga större än någonsin för många, när vi varken kan resa eller umgås som vanligt. Frågan är var den som har en liten peng men en stor längtan efter stuga ska leta.

– Det handlar väl för de flesta om att ta sig till fritidshuset med bil. Om man har tänkt sig två timmars resväg kanske man kan fundera på lite längre avstånd, kanske tre timmar, säger Marcus Svanberg.

Men allt handlar förstås inte bara om var i landet huset ligger.

Det finns områden som mäklare tycker är undervärderade. Marcus Svanberg pekar på Uppvidinge i Kronoberg som ett exempel på ett sådant, liksom Visingsö, Bunn och Kaxholmen i Jönköping och Hillsjö strand och Hamrungefjärden i Gävletrakten.

Men det går också att komma ned i pris om man tänka sig ett enklare stugliv.

– Det finns jättefina hus som inte ligger nära vatten, eller som har enklare standard. Många vill gärna ha rinnande vatten och inte utedass, men är man villig att kompromissa med det så kan man hitta billigare hus, säger han.
Mäklarens bästa tips för att komma billigare undan

Gör en rimlig budget. Hur klarar du högre räntor eller ändrade arbetsförhållanden?

Villa eller fritidshus? Att leta efter en villa på en mindre ort kan vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga.

Sök efter fritidshus utan anslutning till kommunalt vatten och sätt in en förbränningstoalett – det minskar konkurrensen med andra spekulanter.

Köp möblerat. Genom att erbjuda säljaren att ta hand om möbler och lösöre i samband med att du flyttar in går det ofta att komma ned i pris.

Utvidga din sökhorisont. Stugor inåt landet har oftast lägre pris.

Källa: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Dyraste och billigaste länen

Dyrast – minst yta för en miljon kronor

1. Stockholms län 21 kvm

2. Gotlands län 23 kvm

3. Västra Götalands län 27 kvm

4. Hallands län 28 kvm

5. Södermanlands län 33 kvm

Billigast – mest yta för en miljon kronor

1. Kronobergs län 74 kvm

2. Örebro län 49 kvm

3. Värmlands län 49 kvm

4. Västernorrlands län 46 kvm

5. Norrbottens län 46 kvm

Källa: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Relaterade artiklar

Back to top button