Hotellkedjan Scandic redovisar brakförlust

Hotellkedjan Scandic redovisar en brakförlust för fjärde kvartalet 2020, präglat av tomma hotell i den andra smittvågen. Chefen räknar med återhämtning under 2021. Men aktien faller.

– När andra vågen kom, jag tror ingen var riktigt beredd på den, att det skulle bli så mycket nedstängningar, säger Jens Mathiesen, vd på Scandic.

Resultatet före skatt i fjärde kvartalet blev en förlust på 638 miljoner kronor. Motsvarande kvartal 2019 blev det en vinst på 164 miljoner kronor.

Nettoomsättningen rasade 71 procent till 1, 4 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor ett år tidigare.

För hela 2020 summeras förlusten till drygt sex miljarder kronor, mot vinsten på 902 miljoner 2019.

Scandics aktie sjunker drygt tre procent på Stockholmsbörsen efter rapporten. Under 2020 rasade aktien rejält och hittills i år har den backat omkring 8 procent.

Och hotellkedjan tampas ännu med många tomma hotellrum och konferenslokaler. Under jul och nyår stängde Scandic ungefär hälften av sina hotell. Beläggningen i december och januari har legat på omkring 15 procent.

– I februari räknar vi med en beläggningsgrad på omkring 18 procent, säger Jens Mathiesen.

Men under 2021 är Jens Mathiesen övertygad om att återhämtningen kommer. Långsamt till en början för att ta mer fart under sommaren.

– Jag brukar vara försiktig i mina bedömningar och jag tror att vi ska vara det när det gäller de kommande månaderna. När det gäller sommaren är jag jättepositiv.

När de äldsta och mest sårbara är vaccinerade framåt våren ser han framför sig att samhällets restriktioner gradvis kommer att börja lättas upp. Det kommer sedan att möjliggöra för resande, sport- och kulturevenemang och möten.

Till en början räknar Scandic att den mesta av efterfrågan kommer att vara driven av resande mellan och inom de nordiska länderna vilket också vanligtvis utgör majoriteten av hotellkedjans gästnätter.

– Allt handlar om att vi har kommit långt med vaccinationerna, säger Jens Mathiesen.

Tusentals medarbetare är permitterade och Scandic har förhandlat fram hyresreduktioner på upp till 900 miljoner kronor för 2020–2022 med fastighetsägare. I nuläget finns 1,4 miljarder kronor tillgängligt i kassan.

Koncernen har tidigare under pandemin behövt be ägarna om pengar. En ny lösning för att stärka bolagets finansiella ställning är på gång.

– Vi är ett jättestort företag och som vd är det min uppgift att se till att vi har tillgänglig likviditet. Vi har en bra dialog med huvudägarna och kommer att presentera en ny lösning inom kort, säger Jens Mathiesen.

Relaterade artiklar

Back to top button