Huawei överklagar svenskt 5G-förbud

Kinesiska telekomjätten Huawei överklagar Post- och telestyrelsens (PTS) beslut om att förbjuda bolaget från svenska 5G-nät. Men PTS anser att beslutet inte kan överklagas och lämnar över fallet till domstol.

För ett par veckor sedan meddelade PTS att Huawei, den kinesiska tillverkaren av bland annat infrastrukturen runt 5G, inte skulle tillåtas i svenska nät. Orsaken var påstådda säkerhetspolitiska risker, då bolaget anklagas för att ha nära kopplingar till den kinesiska staten.

Ett beslut som Huawei nu överklagar. Det framkommer i ett 72 sidor långt dokument som kom in till Förvaltningsrätten i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

Huaweis advokatbyrå Delphi skriver i överklagan att beslutet ”saknar rättslig grund, strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, strider mot grundläggande EU-rättsliga principer, strider mot ett flertal förvaltningsrättsliga rättssäkerhetsgarantier och är felaktigt i sak.”

Förbudet som Huawei protesterar mot innebär att alla svenska operatörer som har, eller planerar att ha, utrustning från bolaget i sina nät, inte skulle få tillgång till de 5G-frekvenser som myndigheten auktionerar ut om ett par veckor. Förbudet innebär också att bland annat teleoperatören Tre måste riva ut Huaweiutrustning från sina nuvarande 3G- och 4G-nät.

Säpo har tidigare varnat för risken för cyberspionage via Huaweis teknik.

”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga,” skrev Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, i anslutning till att beslutet presenterades.

Huawei vill att myndigheterna river förbudet innan auktionen tar vid den 10 november.

”Huawei riskerar enorm ekonomisk skada och goodwill-skada och det saknas tungt vägande motstående intressen”, skriver bolaget i sin överklagan.

Förutom Huawei förbjöds även teknik från en annan kinesisk tillverkare, ZTE, vid samma tillfälle. Det svenska förbudet är ett i raden av flera där kinesiska telekomjättar bannlysts från framtidens mobila infrastruktur, 5G. Även Storbritannien och USA har förbjudit infrastruktur från Huawei i landets 5G-nät.

En springande punkt i Huaweis överklagan är att bolaget ser sig som en part i den auktion ska hållas och man därför har rätt att överklaga beslutet. Det är inte PTS redo att skriva under på.

– Vår uppfattning är att beslutet som vi har tagit nu inte kan överklagas, det är taget under handläggning. De beslut som kan överklagas är tillståndsbesluten som fattas efter auktionen. Då vet man ju vem som har vunnit frekvenser, säger PTS projektledare, Anna-Maria Lann, till Dagens Industri.

Enligt PTS är parterna i upphandlingen de operatörer som är med i auktionen och inte de som levererar nätverksutrustning till dessa operatörer. Men hos PTS finns ändå en osäkerhet, varför man skickar över frågan till förvaltningsrätten.

– Om vem som kan överklaga så är det något som domstolen avgör, säger presschefen Petter Öhrn.

Relaterade artiklar

Back to top button