Huaweis PTS-protest avslås

Förvaltningsrätten i Stockholm avslår den kinesiska telekomjätten Huaweis krav om att Post- och telestyrelsens (PTS) förbud av bolaget i 5G-nät måste stoppas.

Beskedet från förvaltningsrätten är det senaste i en lång rad domar som har präglat auktionen av 5G-frekvenser i Sverige.

Tisdagens dom rör Huaweis protest mot att PTS förbjöd operatörer att använda teknik från telekomjätten för att få tillstånd att bygga 5G-infrastruktur i Sverige.

I protesten, som nu avslagits, anser Huawei att beskedet om förbud av utrustning från företaget gavs och började gälla omedelbart redan i november 2020. Huawei protesterar både mot förbudet i sig och att det togs för snabbt. Bolaget anser även att det borde fått mer förvarning före förbudet.

Förvaltningsrätten går nu på PTS linje och skriver att myndighetens beslut, på goda grunder – ”Sveriges säkerhet” – började gälla omedelbart när det meddelades i november 2020 och inte kommer att stoppas.

Orsaken bakom PTS första beslut var att just att Försvarsmakten och Säkerhetspolisen flaggat för att Huawei-utrustning skulle kunna vara en potentiell fara för rikets säkerhet. Något som Huawei protesterat emot.

Huawei har vid upprepade tillfällen protesterat mot PTS beslut om att bannlysa teknik mot bolaget i svenska 5G-nät i svenska domstolar, framför allt för att PTS till en början inte ansåg att Huawei var en part i 5G-auktionen.

Domstolarna gick först på Huaweis linje och höll med om att bolaget borde ses som en part och det var därför förvaltningsrätten tog upp Huaweis krav om att PTS beslut borde inhiberas.

Relaterade artiklar

Back to top button