Ica-chefen spränger bonustaket

Det blev full pott för Icas högste chef Per Strömberg i fjol. Bonusen slog i taket eller till och med igenom.

Utöver grundlönen på knappt 9,6 miljoner kronor fick han en rörlig ersättning på 10,3 miljoner kronor, en bonus som huvudsakligen baseras på finansiella resultat, enligt livsmedelsjättens årsredovisning.

Bonusen blev alltså högre än grundlönen, trots att det står i årsredovisningen att den rörliga ersättningen som mest får bli 100 procent av den fasta lönen.

Men Icas pressavdelning låter hälsa i en mejlväxling att det redovisade beloppet i årsredovisningen är förväntade kostnader för bonusprogrammen. Det som faktiskt är utbetalt i bonus är inte högre än 100 procent av grundlönen, hävdar Ica, något som dock inte framgår av redovisningen.

Det faktiskt utbetalda beloppet kommer att redovisas på bolagsstämman i vår, enligt kommunikationschef Edvard Lind.

Inklusive pensionsavsättningar landade Strömbergs ersättningar på 23,5 miljoner kronor för fjolåret.

Icas rekordstarka resultat 2020, som alltså ligger till grund för bonusen, kan till stor del betecknas som en effekt av pandemin i spåren av att allt fler handlade livsmedel.

När bokslutet presenterades härom veckan lyfte Per Strömberg att de anställda får en historisk hög bonus, 10 000 kronor per anställd.

Även konkurrenten Axfood, med Willys och Hemköp i portföljen, släpper sin årsredovisning där chefslönerna framgår. Vd Klas Balkow lyfte i fjol en grundlön på 7,7 miljoner kronor och en bonus på 4,4 miljoner kronor, något mer än året före.

Relaterade artiklar

Back to top button