7500 får lämna Ikea – varslar 650 personer i Sverige

Ikea gruppen, företaget som äger möbelbutikerna runt om i världen, berättade under onsdagen att de planerar att säga upp 7.500 anställda de närmaste två åren, vilket motsvarar cirka 5% av företagets globala arbetskraft. Ikeas nedskärningar kommer huvudsakligen att drabba administrativ support en tjänst som inte behövs i samma utsträckning längre.

Nedskärningarna är en del av en bredare strategi från Ikea för att förnya sin verksamhet och skifta fokus. IKEA berättar att de ska förbättra sin digitala verksamhet och öka onlineförsäljningen och även testa ett nytt butikskoncept för att få en känsla av vad kunderna verkligen vill ha från en fysisk affär.

I Sverige varslas 650 personer. Det är främst kontoren i Helsingborg (250), Malmö (220) och Älmhult (100) som drabbas.

För sin nya affärsmodell kommer Ikea behöver anställa nya människor. IKEA planerar att anställa 11 500 under samma period som de andra får lämna och skapar en nettoökning i sin globala personalstyrka med 4 000 anställda.

Ikeas beslut kommer samtidigt som återförsäljare över hela världen försöker förnya sig i ljuset av den växande e-handeln. Leksaks jätten Toys ”R ’Us gick i konkurs tidigare i år, och framtiden för den amerikanska stormarknads kedjan Sears är väldigt osäker. Andra återförsäljare står för liknande utmaningar.

Ikea har däremot sagt att deras verksamhet går bra. Tidigare i veckan avslöjade bolaget sina planer på att bygga det största Ikea varuhuset någonsin i Manila, Filippinerna år 2020. Det förväntas bli 700 000 kvadratmeter stort.

Relaterade artiklar

Back to top button