Jobbannons avslöjar: Nordisk lansering från Amazon

Sverige blir först ut. Sedan följer Finland, Danmark och Norge. Det framgår av en färsk jobbannons från e-handelsjätten Amazon.

Tecknen på Amazons intåg i Sverige har duggat tätt den senaste tiden. Nu kommer nya uppgifter som tyder på att e-handelsjätten planerar att etablera sig i flera länder i Norden.

Bolaget söker efter en svensktalande ”head of marketplaces” för ”Sverige och det nordiska området”. Det avslöjas i en jobbannons på Amazons sajt, vilket den norska nyhetssajten Shifter var först att rapportera om.

– Jag förväntar mig att de först lanserar i Sverige och använder det som ryggraden för logistiken i resten av Norden. Precis så gjorde de i Holland, då man utgick från Tyskland, säger Amazon-kännaren Markus Varsikko till Shifter.

Amazon är världens största e-handelsbolag. Bolaget kontrollerar omkring hälften av den amerikanska näthandelsmarknaden och en tredjedel av den tyska och brittiska. På marknader som Amazon lanserat på under senare är marknadsandelen dock mindre.

Bolaget säljer både produkter i egen regi och agerar marknadsplats åt tredjepartssäljare som använder Amazons plattform.

I jobbannonsen skriver Amazon att personen som får jobbet i Sverige ska ansvara för lanseringen av tusentals nya säljare på plattformen. Nästa steg blir, enligt jobbannonsen, att fortsätta med ”ytterligare nordiska regioner (Finland, Danmark, Norge)”. När Amazon önskar att rekryteringen ska tillträda sin post framkommer inte.

Det är ännu oklart om Amazon planerar en fullskalig lansering i Sverige, med ett eget så kallat fulfillment center (jättelager), eller om varorna kommer att skickas från exempelvis Tyskland. Ett tredje alternativ är ett mellanting, med ett litet lager i Sverige.

Eskilstuna-Kuriren rapporterade tidigare i veckan att Amazons logistikpartner Kuehne Nagel färdigställer ett lager i Kjula Logistikpark.

– Det är korrekt att det är det internationella logistikföretaget Kuehne Nagel som nu är på gång med att starta upp sitt första tredjepartslogistikuppdrag i Eskilstuna, sade David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik, till Eskilstuna-Kuriren.

Relaterade artiklar

Back to top button