Kina stryper export av majsmjöl

Kina har infört begränsningar för export av majsmjöl. Detta för att stabilisera priserna och dämpa risken för livsmedelsinflation.

Majsmjöl används vanligen i soppor och såser, men även bland annat som stärkelse inom pappersproduktion.

Kina rankas som världens femte största exportör av majsmjöl, med en exportvolym på 147,3 miljoner kilo 2021, enligt statistik från Världsbanken.

Oro för utbudet och stigande världsmarknadspriser på majsmjöl har tilltagit, bland annat då Ukraina är en stor exportör, men till följd av den ryska attacken har landet svårt att leverera livsmedelsprodukter. I Kina har dessutom ogynnsamt väder slagit mot årets majsskörd.

– Majspriset är högt och billigare utbud från Ukraina kan inte levereras som vanligt, säger Ma Wenfeng, analytiker på konsultbyrån Beijing Orient Agribusiness Consultant.

Råvaruhandlare och tillverkare har bekräftat uppgifterna om att det har införts kinesiska exportbegränsningar, men någon officiell bekräftelse har till följd av kinesiska helgdagar inte gått att få från Kinas jordbruksdepartement.

Statistik från tullmyndigheten i Kina visar att exporten av majsmjöl från Kina föll till 900 000 kilo i augusti, ned från 40 miljoner kilo i juli och 23,4 miljoner kilo motsvarande månad 2021.

Världsmarknadspriset på majsmjöl har gått upp med 15 procent i år.

Relaterade artiklar

Back to top button