Kraftig uppgång på börsen – Sandvik varslar

Stockholmsbörsen stiger med närmare 3 procent på tisdagsförmiddagen. Sandvikaktien stärks ytterligare samtidigt som bolaget meddelar att 429 personer varslas om uppsägning.

Varslet omfattar 349 befattningar i Sandviken och 80 i Hallstahammar och Surahammar, och omfattar både tjänstemän och kollektivanställda, skriver Sandvik i ett pressmeddelande. Uppsägningarna ska ske tidigast från mitten av oktober 2020 i Hallstahammar och Surahammar och från mitten av december 2020 i Sandviken.

− Anledningen till beslutet är den fortsatta osäkerheten vi ser i marknaden till följd av Covid-19-pandemin, som tvingar oss att göra volymanpassningar för att positionera bolaget bättre för framtiden. Vi förväntar oss en svag marknad framöver och vi måste agera i tid för att säkra bolagets framtida utveckling, säger Göran Björkman, affärsområdeschef för Sandvik Materials Technology.

Under förmiddagen steg Sandvikaktien med ungefär 4,2 procent för att sedan falla tillbaka och strax före klockan 10 på tisdagsmorgonen var aktien upp cirka 3,6 procent. Börsen som helhet hade då stigit med 2,6 procent.

Volvoaktien hade vid 10.30-tiden hoppat upp runt 4,2 procent jämfört med gårdagens stängningskurs. Bland annat efter en rekommendationshöjning från JP Morgan. Enligt nyhetsbyrån Direkt är JP Morgans åsikt att Volvo fortsätter att imponera och uppvisa en ”operationell excellens” och med bolagets nuvarande starka ledning bör Volvo förtjäna en högre multipel i denna konjunktursvacka.

Andra storbolagsaktier som gick starkt på tisdagsmorgonen var Alfa Laval och NCC, upp 5,1 respektive 4,9 procent.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt följer inte SEB och Swedbank, som enligt SVT-nyheter möjliggjort för ett bedrägerinätverk i Baltikum att lura europeiska investerare och småsparare på upp till 300 miljoner kronor, med i börsuppgången utan ligger på plus 1,3 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button