Krisbranscher fruktar vaccinförsening

Jonas Siljhammar, vd för krogbranschens organisation Visita, konstaterar att läget är akut för hans medlemmar. Nu, när vaccintrasslet riskerar att spräcka målet om att alla vuxna ska vara vaccinerade till midsommar, är han orolig.

Det här att vaccintakten är låg och att vaccin pausats, ja, det gör oss väldigt oroliga.

Restriktionerna måste lättas snart, understryker han, så att hjulen börjar snurra igen för hans bransch. Vaccinet skulle ju bli en återstart, men nu kan den i värsta fall dröja.

Vaccin är hoppet

Vi har satt vår förhoppning till att vaccinmålet nås. Det här är oerhört bekymmersamt.

Stöden till företagen når inte fram, förklarar han och säger att det nu behövs både mer och förlängt stöd.

Vi förväntar oss det. Krogarna är partiellt nedstängda, och då måste staten betala.

Jonas Siljhammar förklarar att behovet av stöd blir större ju längre krisen pågår. Men nu är det allt färre företag som kan nyttja stöden, som han ser det.

De behöver också göras mer åtkomliga.

Didrik von Seth, vd för resebranschens organisation Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, berättar att han just nu sitter och håller tummarna för att vaccintrasslet ska lösas upp så att midsommarmålet hålls.

Det står och väger för oss nu. Det är extremt viktigt för branschen, vi har i princip inte haft någon business under det här året, säger Didrik von Seth.

Resesug

Kanske, kanske kan vi börja resa igen så smått, i alla fall de som har blivit vaccinerade nu tidigt, hoppas han. Resesuget finns där, konstaterar han, men så länge vi inte är vaccinerade så lär vi inte få komma ut. Då är det ingen vits med de planerade vaccinpassen heller. Allt hänger på sprutan, och det ser ut som om folk har räknat med att planen ska hålla.

Vi märker ett intresse. Vi har ett högre bokningsläge för maj och juni, då 60- och 70-plussare hoppas ha blivit vaccinerade.

Om vaccinmålet inte kan hållas säger även han att det behövs mer stöd till krisföretagen.

Stödåtgärderna måste förlängas, säger Didrik von Seth.

Relaterade artiklar

Kolla även!
Close
Back to top button