Metros ägare: Vi drar ned på personal och utgivning

Tidningen Metro har stora skulder och bolaget ska gå igenom en rekonstruktion. Metro ska även dra ned på personalstyrkan och minska utgivningen.

Christen Ager-Hanssen vd och ägare på Metro säger att han ska stämma den förra ägaren Kinnevik.

”Vi kommer inte att försätta Metro i konkurs, men en företagsrekonstruktion är naturlig eftersom Kinnevik missledde oss.” säger Christen Ager-Hanssen.

I början av veckan ska en begäran om rekonstruktion lämnas in till tingsrätten, enligt vd:n.

Under förra veckan slog Kronofogden till mot Metro för att driva in mediebolagets skatteskulder. Kronofogden beslagtog 2,8 miljoner kronor från Metros bankkonton. Skulden till skatteverket är på cirka 9 miljoner.

Enligt Metros VD beror Metros kris på Kinnevik.

”Kinnevik sade att bolaget skulle göra en vinst på tio miljoner. Men i själva verket visste de att det skulle bli en förlust på över 50 miljoner kronor, det har vi bevis på.” säger vd:n.

Men Kinnevik tycker att försäljningen gått korrekt till.

”Jag har inte i detalj sett vad Christen Ager-Hanssen säger. Men det jag kan säga är att vi känner oss trygga med hur försäljningen av Metro gick till. Från vårt perspektiv har försäljningen av Metro gått helt korrekt till och vi känner oss trygga med den processen.” säger Torun Litzén kommunikationsdirektör på Kinnevik.

Mindre personalstyrka

Ager-Hansen säger att man ska se över verksamheten och satsa på den digitala sidan. Metro ska även dra ned på utgivningen av papperstidningen, även personalstyrkan ska minskas.

”Det är självklart att det blir personalneddragningar”. säger Ager-Hansen, men vill inte berätta hur många som får gå.

Metro har idag 120 anställda.

Metros historia

Metro ägs av investmentbolaget Custos och är en del av Metro Media House.

Finansmannen Mats Qviberg, köpte tidningen Metro från Kinnevik under början av 2017.

Custos såldes sedan för en krona till Christen Ager-Hanssen i maj 2017. Efter köpet sa Ager-Hanssen att han var villig att sälja Metro.

Metro Nordic Sweden AB består av titlar och digitala plattformar som metro.se, metromode.se och metrojobb.se samt Tidnings AB Metro som ger ut tidningen gratis i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Metro Media House har runt 100 anställda.

Relaterade artiklar

Back to top button