Microsoft köper 130 hektar mark i Gävle och Sandviken

Varför har Microsoft köpt 130 hektar mark i Gävle och Sandviken? På Kommunerna är det locket på som gäller ingen får berätta något, och Microsoft vill inte lämna någon kommentar. Patrik Stenvard kommunstyrelseordföranden i Gävle har däremot sagt att det kan röra sig om hundratals nya jobb.

Patrik Stenvard, ordförande i Gävle (M), strålar av glädje och stolthet när han berättar om den stora markaffären som blev färdig på tisdagen.

– Vi säljer mark för att de ska etablera verksamhet här, säger han, och låter så glad som bara ett kommunalråd som fixat hem en riktigt rejäl dunderaffär åt kommunen kan göra.

Patrik Stenvard blir plötsligt tyst när han får frågan om vad Microsoft ska göra med marken i Gävle och Sandviken som nyligen sålts.

– Det är något som Microsoft får berätta. Vi kommunicerar att vi säljer marken för att de ska etablera verksamhet.

Patrik Stenvard har skrivit avtalet under strikt sekretess.

– Vi har kommit överens om att det är Microsoft som får berätta om det, säger Patrik Stenvard, som också berättar att affärerna har gjorts upp under stor sekretess.

Kommunstyrelserna i Sandviken och Gävle tog beslut vid två extrainsatta möten som hölls samma tid under tisdagen, för att ingen information skulle läcka ut.

Microsoft vill inte lämna något kommentar om vad det ska göra med marken, vars storlek tillsammans motsvarar 260 fotbollsplaner. Presstjänsten har bara skrivit en kort notis om markköpet på hemsidan, det enda uttalande som gjort är ett mejl från presstjänsten.

”I dag är vi glada över att kunna bekräfta att Microsoft köper stora markområden i Gävle och Sandvikens kommun. Microsoft ser Sverige och Norden som en attraktiv region för en fortsatt expansion i Europa. I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information”, skriver Therése Treutiger, vice vd för Microsoft Sverige.

Microsoft köpte marken av Gävle för 140 miljoner kronor som är ett rent marknadsmässigt pris, värderingen har gjort av ett utomstående bolag, försäkrar Patrik Stenvard. För Sandviken låg priset på 129 miljoner kronor.

– Vi hoppas att det ska ge många fler arbetstillfällen, många hundra, säger Patrik Stenvard.

Han bubblar av lycka.

– Det här är nog ett av de största beslut jag varit med om att ta i kommunen, säger han, och framhåller att Microsoft nog valt Gävle och Sandviken på grund av närheten till Stockholm, kraftförsörjningen och möjligheterna att tillhandahålla kompetent arbetskraft.

Relaterade artiklar

Back to top button