Minusstängning avslutade börsveckan

Stockholmsbörsen föll tillbaka under fredagseftermiddagen efter att ha pendlat kring nollstrecket under en majoritet av dagen.

Visst stöd kom utav Silf/Swedbanks tjänste-PMI som steg till 49,2 i juni från 41,6 i maj.

”Den snabba återhämtningen är delvis en rekyl efter den djupa nedgången i våras men får också stöd av de lättnader som gjorts gällande restriktionerna mot coronaviruset”, sade Jörgen Kennemar, vid Swedbank, i en kommentar

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,5 procent till 1.695. Aktier för 13,5 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Utvecklingen var något starkare än på de ledande Europabörserna.

I toppen av storbolagsindex noterades H&M och Kinnevik med uppgångar om 0,5 procent. Storägaren av H&M, Stefan Persson, har köpt cirka 4,2 miljoner aktier i klädbolaget för nästan 0,6 miljarder kr.

Electrolux var också en av de aktier som presterade bättre än sitt jämförelseindex och sjönk till kursen 161 kr, 0,2 procent ned. SEB Equities justerade upp riktkursen för vitvaruföretaget från 175 till 200 kr med upprepad köprekommendation.

Order på tunga lastbilar i kategorin Class 8 i Nordamerika steg till 16.000 enheter i juni, en ökning med 139 procent jämfört med maj och upp 23 procent från juni i fjol. Volvo-aktien reagerade positivt på branschdatan men tappade mycket av morgonens uppgång och stängde oförändrat jämfört med torsdagens stängningskurs.

Bland OMXS30-indexets sämst presterande aktier återfanns SEB och Astra Zeneca som båda backade drygt 1,5 procent.

Billerud Korsnäs meddelade att bolaget genomför omvärdering av skogsinnehavet på 36.000 hektar. Det nya värdet överstiger tidigare redovisat bokfört värde med 280 miljoner kr. Billerud stängde 0,8 procent lägre, trots att den initiala reaktionen på nyheten var positiv.

SBB steg 4,1 procent. Fastighetsbolaget har köpt en portfölj med förskolor från norska Laeringsverkstedet, för ett överenskommet fastighetsvärde om 4.250 miljoner norska kr.

Industrigruppen Beijer Alma handlades upp 1,4 procent. Bolaget förvärvar 75 procent av aktierna i bolagsgruppen Inuinvest som omsätter 110 miljoner kr ”med god lönsamhet”.

Fastpartner publicerade sin rapport för det andra kvartalet. Fastighetsbolaget uppgav sig vara relativt opåverkade av den pågående pandemin. Hyresintäkterna var 445 miljoner kr under kvartalet, en uppgång från 409 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Fastpartner-aktien handlades upp 4,8 procent.

Diös, inom samma sektor, rapporterade och visade ett lägre förvaltningsresultat än motsvarande kvartal i fjol, men bolaget uppgav också att efterfrågan på uthyrning kommit tillbaka. Aktien var ned 0,3 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button