Näthandeln slår rekord

Näthandeln har ökat kraftigt under Coronakrisen. Det visar Pricerunners e-handlarindex.

Medan de flesta butiker, restauranger och nöjesetablissemang sett omsättningen rasa under våren har det gått den motsatta vägen för e-handlarna.

När jämförelsesajten Pricerunner frågat de 200 största näthandelsföretagen är tongångarna positiva.

64 procent av de tillfrågade företagen säger att deras försäljning utvecklats positivt under det andra kvartalet. Pricerunners e-handlarindex mäts i både Sverige och Danmark och aldrig tidigare har indexet varit så högt.

De största vinnarna är de riktigt stora e-handelsföretagen. Deras omsättning ökar mer än de lite mindre.

”Aldrig tidigare har så många handlat på nätet och ökningen ser ut att hålla i sig året ut, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Färre företag säger sig också ha påverkats negativt. 22 procent mot 36 procent under det första kvartalet.

Även om e-handelsföretagen tror på en fortsatt hög omsättning under det tredje kvartalet har optimismen på längre sikt sjunkit. Osäkerheten beror på de långsiktiga effekterna av Coronakrisen.

”Det gör att handeln tvivlar på att den höga tillväxten fortsätter. Men i det fallet så tror jag att de är pessimistiska i överkant – e-handeln har förflyttat sig motsvarande tre års normal tillväxt på bara drygt ett kvartal. Även om den starka topp vi upplever nu kommer att sjunka en aning så kommer e-handeln ändå att befinna sig på en helt ny platå framöver, säger Nicklas Storåkers.

Den ökade e-handeln har inte bara gynnat konsumenterna.

”Nej, långa leveranstider och slut på hyllorna är de största problemen för e-handlarna just nu. Orsakerna till detta är den höga efterfrågan, och att både tillverkning och transporter tar längre tid än tidigare”, säger Nicklas Storåkers.

Han menar att det kan påverka priserna.

”Det finns en klar risk att priserna kommer att skjuta i höjden på grund av att det uppstår en brist på varor, något vi redan har sett på produkter där efterfrågan visat sig vara betydligt högre än tillgången”, säger Nicklas Storåkers.

Relaterade artiklar

Back to top button