Nevs går in med 150 miljoner euro i Koenigsegg

Idag har elbilstillverkaren Nevs bestämt sig för att investera 150 miljoner euro i Koenigsegg som tillverkar sportbilar.

”Nu ska två små företag förändra världsmarknaden. Vi kommer att bli nummer ett i världen på elbilar och extremt fina sportbilar”, berättar Nevs storägare Kai Johan Jiang.

Koenigsegg tillverkar svenska sportbilar och har sitt säte i Ängelholm. Sportbilarna är väldigt exklusiva och kostar mellan 20-30 miljoner kronor styck. Trots det dyra priset har Koenigsegg full orderboken för tre år framåt.

Nevs går även in med 150 miljoner USD i ett joint-venture tillsammans med Koenigsegg, där Koenigsegg ska tillföra bolaget modern teknik.

Nevs ska äga 65 procent av företaget och Koenigsegg 35 procent. De ska tillsammans utveckla el- och hybridbilar.

Samarbetet har föregåtts av hårda förhandlingar.

– Nu är jag inte bara gråhårig, nu har jag tappat rösten också, säger Kai Johan Jiang.

I och med investeringar blir Nevs 20 procentiga ägare i Koenigsegg och 65 procentiga ägare i det gemensamma bolaget.

– År 2020 ska vi har produktion i både Ängelholm och Trollhättan. Vi ska tillverka tusentals Koenigsegg-bilar. De ska behålla Koenigseggs kvalitet, men kommer att vara billigare än i dag,

Koenigsegg var tidigare intresserade av Saabs konkursbo, innan det köptes av Nevs. Eftersom Koenigsegg inte fick ihop tillräckligt med pengar.

Ska inte Nevs fokusera på att tillverka Nevs bilarna först?

– Vi börjar med att producera Nevs elbilar i Tianjin, sedan bygger vi produktion i Shanghai. Tillsammans ger det kapacitet på 400 000 bilar. Därefter startar vi produktion i Trollhättan, som har ytterligare kapacitet på 200 000 bilar.

Kai Johan Jiang är mycket glad över affären.

– Det är obeskrivligt. Nu har vi inte bara kommit ur krisen, nu kör vi så fort vi bara kan. Vi har alla nödvändiga ingredienser. Vi kommer att sälja elbilar som redan nu är billigare än konventionella bilar.

Nevs storägare Kai Johan Jiang och Xu Jiajin träffade tidigare idag statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Tomas Eneroth för att berätta om investeringen.

Relaterade artiklar

Back to top button