Northvolt tar gigantisk order från Volkswagen

Northvolt har tagit emot en order från Volkswagen värd 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, för att tillverka battericeller.

Ordern som sträcker sig över en tioårsperiod avser produktion i Skellefteåfabriken som därmed kommer att behöva byggas ut ytterligare.

– Volkswagen utser oss till sin batterileverantör för deras premiumbattericeller. Det gör att vi måste bygga Skellefteåfabriken ”Northvolt Ett” ännu större, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Northvolt ska också sälja sin andel i det samägda bolaget Salzgitter i Tyskland till Volkswagen.

– Vi kommer sälja vårt engagemang i vårt joint venture som vi hade med Volkswagen till Volkswagen, säger Jesper Wigardt.

Northvolts kontrakt värda över 27 miljarder dollar

Northvolt har totalt säkrat kontrakt värda över 27 miljarder dollar, från nyckelkunder.

Volkswagen meddelar också att bolaget ska bygga sex batterifabriker i USA fram till 2030.

Northvolt har förutom samarbetet med Volkswagen sedan bolaget startades 2016 ingått partner- och kundavtal med bland annat ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall och Vestas.

Bolaget fick så sent som i januari klartecken från Umeå tingsrätt att utöka sin verksamhet i Skellefteå, vilket öppnar för att bygga en batterifabrik med mål att producera 40 gigawattimmars batterikapacitet per år.

northvolt-batteri-fabrik
Northvolts fabrik i Skellefteå.

– I nuvarande plan har vi sagt 40 gigawattimmar per år men den kommer behöva mer kapacitet. Vi har inga siffror på det i nuläget, säger Jesper Wigardt.

Siktet var i januari inställt på att få igång den storskaliga produktionen i slutet av 2021, då med 16 gigawattimmars batterikapacitet. Då i en fabrik på 500 000 kvadratmeter som skulle generera totalt 10 000 arbetstillfällen.

Relaterade artiklar

Back to top button