Ny kommun toppar näringslivets lista

Vårgårda har bästa näringslivsklimatet, enligt årets rankning. Generellt är det pendlingskommunerna som får högst betyg av företagen. Malå är kommunen som klättrar mest.

Svenskt Näringsliv frågar årligen Företagarsverige om vilken kommun som har det bästa företagsklimatet. I år tar Vårgårda klivet upp på första platsen, upp från en andra plats i fjol. Därefter följer en annan Västgötastad, Härryda, medan Solna hämtar hem bronspengen. Pajala hamnar allra sist.

Rent generellt, i de övriga skikten dominerar kommuner med pendlingsavstånd till större städer. Men ingen av de 15 största städerna tar sig in på topp-50-listan. Landsbygdskommuner får sammantaget sämst betyg även om det finns undantag.

En sådan är årets raket, Malå i Västerbottens inland. Kommunen klättrar 112 placeringar i rankningen, till plats 115 av 290 kommuner. Största raset står skånska Örkelljunga för, ner 141 placeringar till plats 210.

Undersökningen skickades till mer än 60 000 företag som svarat på ett tjugotal frågor. Drygt hälften svarade. Rankningen bygger till två tredjedelar på resultat från enkäten, och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Relaterade artiklar

Back to top button