Julhandeln väntas slå rekord

I år kommer vi att lägga ungefär 23 miljarder kronor på julklappar, enligt Svensk handels prognos. Men trots att julhandeln väntas slå rekord är tillväxten måttlig i relation till hushållens inkomster.

I genomsnitt kommer varje person i Sverige att lägga ungefär 3 300 kronor på julklappar i år, visar en prognos från Svensk handel.

– Det är ungefär två hundralappar mer än i fjol, men om man jämför med hur ekonomin växer i stort och den goda konjunktur vi har så är det fortfarande måttligt, säger Johan Davidson, chefsekonom vid Svensk handel.

Han tror att ”måttfullheten” bland annat beror på att vi lägger mer pengar på resor och tjänster istället för prylar. Dessutom har fenomenet med specifika rea-dagar så som Black friday och singeldagen spelat in. De relativt nya shoppinghögtiderna slog igenom ordentligt förra året, och har i år växt ytterligare.

– November har tagit över lite marknadsandelar från december kan man säga, säger Davidson.

Enligt honom gick ungefär tre miljarder kronor till julklappshandeln i november.

– Därutöver går en del av konsumtionen till utlandet, via e-handel från utländska sidor.

Och den elektroniska handeln ökar stadigt. Drygt en tredjedel av personerna i branschorganisationens studie uppger att de kommer att köpa majoriteten av sina klappar online. Bland 18-25 åringar kommer 7 av 10 att klicka hem en del av sina julklappar på nätet.

Ungefär hälften av konsumenterna, 48 procent, planerar i stället att köpa merparten av julklapparna på orten där de bor, men trenden är nedåtgående.

Relaterade artiklar

Back to top button