Oron får börsen att falla på bred front

Stockholmsbörsen faller på bred front, vid lunchtid med 3,2 procent.

Marknaden präglas av oro för räntehöjningar och den ökade geopolitiska spänningen mellan Ryssland och väst.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller nätkasinoutvecklaren Evolution och molntjänstbolaget Sinch mest, ned 4,9 respektive 4,3 procent. Men nedgången är bred, med 29 av 30 OMXS30-aktier på minus.

Bland de tyngre förlorarna finns bland annat ståljätten SSAB, Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik samt kullagertillverkaren SKF, ned med 6,8, 5, respektive 3,5 procent. Nyligen noterade Truecaller rasar 11 procent.

Bitcoin pressas nedåt till 33 704 dollar, den lägsta noteringen sedan sommaren 2021. Samtidigt kretsar världsmarknadspriset på råolja kring 88 dollar per fat – den högsta nivån sedan 2014.

Huvudorsaken är oro inför onsdagens möte i USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), samt färska BNP- och inflationstal från USA i slutet av veckan.

– Under början av åren har väldigt mycket handlat om förväntningarna på Fed och när räntorna ska stiga. Det är inte väntat att Fed ska höja räntan på onsdag, men marknaden prisar in en liten sannolikhet att det kan ske redan nu, säger Maria Landeborn, sparekonom och strateg på Danske Bank.

Dessutom skapar konflikten mellan Ryssland och Ukraina osäkerhet på marknaden. USA kallade nyligen hem personal från området, vilket Maria Landeborn anser är ett tecken på att man ser situationen som allvarlig.

– Ofta tar marknaden inte hänsyn till politiska risker förrän det verkar sannolikt att något händer. Och nu har Ryssland samlat styrkor längs Ukrainas gräns – det är sällan det blir så här intensivt. Det har trappats upp gradvis och nu har marknaden börjat se det som en reell risk.

Vad är marknaden rädd för?

– Trappas det upp kan det i värsta fall sluta med väpnad konflikt. Det skulle påverka genom ett rusande oljepris och svårigheter för Europa som är beroende för rysk gas. Och vi har redan höga olje- och gaspriser som påverkar hushållens köpkraft. Dessutom kan man tänka sig att det skulle leda till en flykt från ryska tillgångar.

Samtidigt tar rapportsäsongen fart, med tunga rapporter från flera teknikbjässar på Nasdaqbörsen, däribland Apple, Microsoft och Tesla. Även i Stockholm kommer flera tunga bokslut under veckan, bland annat från Ericsson, SEB och AB Volvo. I de här turbulenta tiderna är Maria Landeborns råd till småspararna tydligt: sitt still i båten.

– De allra flesta sparar på lång sikt. Titta inte på risken för en nedgång den här veckan eller nästa, det spelar ingen roll. Problemet med att börja sälja nu är två: dels vad man ska göra med pengarna i stället, och dels när du ska stoppa tillbaka dem på börsen.

Är det inte läge att ”köpa dippen”?

– Är man långsiktig är det klart att man kan titta på bolag som man kan öka sitt innehav i efter att de gått ner. Men kortsiktigt är utsikten fortsatt stor för börsoro. Jag är inte säker på att man prickar botten än.

Det finns dock ljusningar på marknaden, inom mer cykliska branscher.

– Tillväxtbolag går dåligt, värdebolag går bättre. Många väntar sig att omikron kan vara slutet på pandemin och många säljer pandemivinnarna i techsektorn och köper i sektorer som energi eller bank och finans, säger Maria Landeborn.

Relaterade artiklar

Back to top button