Pundet på rekordlåg nivå mot dollarn

Ett pund kan tidigt på måndagsmorgonen köpas för 1.0350 dollar. Nedgången kom i samband med att de asiatiska börserna föll på nytt tidigt på måndagen i spåren av en allt starkare förväntan om att centralbankerna kommer fortsätta sina räntehöjningar i kampen mot den skenande inflationen.

I både USA, Storbritannien, Schweiz och Sverige har kostnaden för att låna pengar ökat betydligt på kort tid.

Förra veckan föll pundet till ett dollarvärde på 1,10 – den lägsta nivån sedan 1985, när den nye finansministern Kwasi Kwarteng presenterade sin kontroversiella minibudget.

Och nu har värdet alltså minskat ytterligare.

Pundet tappar även mot euron, där man nu befinner sig på ett tvåårslägsta.

Bedömare varnar nu för att pundet snart kan hamna helt i paritet med dollarn.

De planerade skattesänkningarna, som enligt Kwarteng ska kickstarta den brittiska ekonomin, lär i kombination med det utlovade stödet till hushållen nämligen kräva omfattande upplåning.

Huruvida den brittiska regeringens utannonsering av de största skattelättnaderna sedan 1972 kommer att resultera i en tillväxtutdelning är inget som marknaderna än så länge är villiga att överväga, säger Ray Attrill vid National Australia Bank.

De konsumeras i stället av oro över storleken på regeringens finansiella behov på kort sikt vid en tidpunkt där det nuvarande underskottet i bytesbalansen ligger på mer än åtta procent av BNP.

Relaterade artiklar

Back to top button