Rekord för husdjurskoncern

Med 40 procent fler sålda valpar är det rena julafton för husdjursbranschen. Det blev rekordvinst för Arken Zoos ägare.

Trenden fanns där redan innan, med coronapandemin förstärktes den när allt fler började tillbringa mer tid hemma, enligt David Rönnberg, vd för finländska Musti Group som bland annat äger Arken Zoo.

– Tröskeln för många att skaffa husdjur övervanns, säger han.

Från april syns en tydlig uppgång i antal registrerade hundvalpar hos Jordbruksverket. Uppgången tilltog under året och i december var ökningen hela 40 procent jämfört med samma månad året före. Trenden håller i sig in i januari, plus 23 procent.

– Och det här tror vi kommer att fortsätta, säger David Rönnberg.

Det går mer mot mindre hundar, och de ska gärna bli en del av familjen, enligt Rönnberg som pekar på prylar som folk köper till sina hundar – sängar, kläder, leksaker och godis.

Men det är inte billigt. I takt med att efterfrågan ökat har det blivit rejält dyrt att köpa en hundvalp, från ett snittpris på runt 10 000 till 40 000 kronor.

Även katter har blivit vanligare, men ökningen är inte lika stor, baserat på försäljningen i Mustis butiker. Det saknas registreringsuppgifter på kattdjuren.

Finländska Musti Group har butiker i såväl Sverige som Finland och Norge. Den samlade försäljningen ökade med 20 procent till motsvarande 841 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Vinsten före skatt landade på 95 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med samma period året före.

Relaterade artiklar

Back to top button