Rekyl nedåt på fredagsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett fredagen med en reträtt från de två föregående handelsdagarnas uppgångar. Börsnykomlingen CTEK rusade i premiären och bland storbolagen lyfte Astra Zeneca efter positiva studiebesked.

Vid 9.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 2.132. Aktier för 2,1 miljarder hade då bytt ägare. I Europa sågs en liknande utveckling för de ledande börserna.

Astra Zenecas var ett av få storbolag på plus med en uppgång på 2,7 procent. Läkemedelsbolagets MSD:s cancerläkemedel Lynparza i kombination med abiraterone fördröjde sjukdomsprogression i fas 3-studien Propel vid första linjens behandling av spridd kastratresistent prostatacancer, meddelade bolaget på morgonen.

Bland övriga storbolag på plus fanns även Swedish Match och Essity som steg 0,4 respektive 0,1 procent. I motsatt ände av listan fanns Evolution, Autoliv och Hexagon. Här var nedgångarna omkring 1,5 procent. Volvo tappade 1,4 procent och återfanns också längre ned i listan. Stifel har sänkt rekommendationen för lastbilskoncernen till behåll från köp med riktkursen 210 kronor.

CTEK fick en smakstart på handelspremiären på Stockholmsbörsen. Bolaget bördigt i Vikmanshyttan som haussats inför noteringen handlades i spannet 124-175 kronor motsvarande uppgångar på 80-150 procent från teckningskursen 69 kronor.

Humble har varit i köptagen och meddelade på torsdagskvällen förvärv av Solent Global för maximalt närmare 1,4 miljarder kronor, vilket delvis finansieras av en riktad emission där rabatten blev 2,5 procent mot torsdagens stängningskurs. Humble kommunicerade även avsiktsförklaringar om förvärv av sex europeiska bolag som är verksamma inom tillverkning, distribution och försäljning av produkter och varumärken. Konsumentvarukoncernens aktie handlades upp 1,5 procent.

Permascand var upp 7 procent. Bolaget, som tillverkar elektrokemiska lösningar, har tecknat ett samarbetsavtal med Verdagy för samutvecklingen av en ny elektrokemisk cell för produktion av grön vätgas. Samarbetsavtalet väntas påskynda kommersialiseringen av den elektrokemiska cell som är byggstenen i Verdagys teknik för vattenelektrolys (VWE-processen), heter det.

Forskningsbolaget Diamyd Medical och samarbetspartners får av Vinnova 40 miljoner kronor i finansiering för förebyggande av autoimmuna sjukdomar. Diamyds del av det femåriga anslaget uppgår till cirka 18 miljoner kronor. Aktien handlades upp 2,3 procent.

Vätgasbolaget Metacon steg 10 procent efter att intressebolaget Water2H2 ingått ett bindande avtal värt 21,5 miljoner kronor om försäljning av en elektrolysanläggning för produktion av grön vätgas från befintlig vindkraft.

Relaterade artiklar

Back to top button