Så renvoverar du smart

Hemmafixandet har ökat under pandemin. Men se till att du renoverar så att värdet höjs på din bostad.

Hemestern har gjort fler än någonsin till hantverkare. Det märks också i börsbolagens rapportflod. Byggmax kvartalsrapport som kom i dag, 15 juli, visar en tillväxt på 10 procent och bolagets högsta kvartalsvinst någonsin.

Många börjar renovera utan någon strategi. Gör inte det, menar Pia-Lotta Larsson, erfaren mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm.

Hon tycker det är viktigt att också tänka på vad renoveringen innebär för framtida värde på bostaden.

-Jag har sett många lyckade renoveringar, men även en del som uppenbart har dragit ner värdet på bostaden. Därför gäller det att vara smart när man renoverar, säger Pia-Lotta Larsson.

-En övervägande del av spekulanterna vill köpa bostäder i bra skick och betalar mer när de bara kan flytta in utan att behöva göra om så mycket. Samtidigt är många ganska kräsna och vet vilken stil de vill ha.

Sju tips som höjer värdet på din bostad

Ha din bostad i gott skick. Renovera löpande så att du har en bra grund den dag du ska sälja.

Börja med att åtgärda uppenbara fel, till exempel trasiga snickerier eller flagande tak.

Välj neutrala färger och material på sådant som är svårt och dyrt att byta ut, till exempel badrum och kök.

Renoveringar som ger en bra och effektiv planlösning lönar sig. Fler sovrum, bra förvaring och stora kök/matplatser ökar generellt värdet.

Anpassa renoveringen efter bostadens byggår, stil och område. Renoveringar som helt ändrar karaktären brukar inte löna sig.

Håll en röd tråd – sträva efter en enhetlig stil och samma skick i hela bostaden.

Har bostaden generellt en dålig standard – lägg inte pengar och tid på småinsatser inför försäljning. Sälj istället som renoveringsobjekt.

Relaterade artiklar

Back to top button