Scania drar tillbaka utdelningsförslag

Lastbillstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till Traton. Det tyska ägarbolaget Traton går därmed miste om 6,2 miljarder kronor.

Från fackligt håll gläds man över beslutet.

Osäkerhet kring det ekonomiska läget på grund av coronapandemin anges som orsak enligt pressmeddelandet från Scania. Samtidigt har Tillväxtverket meddelat att bolag som lämnar koncernbidrag också diskkvalificerar sig för statligt stöd till korttidspermittering – något som Scania valt att göra sedan slutet av mars.

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, är därför glad över beskedet:

– Det är absolut välkommet från vår sida. För vår del har det riskerat att göra att vi inte får stöd för korttidsarbete. Därför har vi också tyckt att det varit viktigt, båda för att företaget behöver pengarna i rådande situation men också för att vi ska uppfylla Tillväxtverkets regler, säger hon till TT.

Har det funnits oro för vilken väg man ska välja?

– Bland medlemmarna har det funnits oro för att vi ska gå ned på korttidsarbete men det sedan egentligen inte fått någon effekt men vi har haft en bra dialog med vår ägare och de haft en god förståelse för vår situation. Där har det inte brustit,

Det tyska bolaget som äger 100 procent av Scania skulle annars fått en planerad utdelning på 6,2 miljarder kronor. Scania ska nu hålla årsstämma den 25 juni. På Stockholmsbörsen får dagens besked en positiv reaktion för Traton som rusar nästan sex procent.

Relaterade artiklar

Back to top button