Scania tvekar om utdelning

Scanias styrelse och ägare har inte satt ner foten om aktieutdelning än. Därmed är inte dörren stängd för statligt permitteringsstöd, enligt bolaget.

Någon stämma har ännu inte hållits, säger lastbilstillverkarens kommunikationsdirektör Erik Ljungberg apropå om Scania verkligen har rätt till statligt permitteringsstöd sedan den tyska ägaren Traton delat ut aktieutdelning.

Förslaget till Scanias bolagsstämma, som skjutits fram, är att hälften av Scanias vinst under fjolåret ska delas ut till enda ägaren Traton. Men det har alltså inte klubbats ännu enligt Ljungberg, som säger att bolaget gör tolkningen att de inte kan få permitteringsstöd om utdelning lämnas, enligt den debatt som blossat upp senaste veckan.

Det slutliga beslutet ligger nu alltså hos ägaren Traton.

Huruvida förbudet mot utdelning för att få statligt permitteringsstöd i Sverige även gäller på samma villkor för utländska ägare håller på att ses över av Tillväxtverket, som är den myndighet som administrerar stödet. Även frågan om koncernbidrag – pengaöverföring inom en koncern – kan vara tillåtet i stället för utdelning analyseras. Dessutom kikar myndigheten på vilka regler som ska gälla för småföretag när de gett aktieutdelning.

– Det kommer att bli en del av den färdiga analysen, säger Tillväxtverkets pressansvarige Niklas Kjellberg.

Relaterade artiklar

Back to top button